Standbeeld Leopold II in tuin Afrikamuseum opnieuw beklad met rode verf

Standbeeld Leopold II in tuin Afrikamuseum opnieuw beklad met rode verf

Foto: atb

Tervuren -

Onbekenden hebben in de tuin van het AfrikaMuseum in Tervuren het standbeeld van koning Leopold II beklad. Het is de tweede keer in evenveel maanden. De daders lieten ook slogans achter zoals “No fascist statues”.

Het herdenkingsmonument ‘The Congo, I presume?’ in de tuin van het AfrikaMuseum in Tervuren is opnieuw met rode verf beklad. De buste van Leopold II werd met rode verf besmeurd, onderaan is “BLM II” getagd, een verwijzing naar de internationale Black Lives Matter-beweging die in 2013 ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Recent won de beweging aan populariteit na de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd.

“No fascist statues”

Passanten merkten het vandalisme op, waarop de politie van de feiten in kennis werd gesteld. Behalve het bekladden van de buste brachten de vandalen ook allerlei slogans aan zoals “No fascist statues”, “Cops are pigs” en “Millions died”. Na de vorige feiten, begin juni dit jaar, werd de buste aan het zicht onttrokken met een doek.

Beelden weggehaald

In 1997 werd het monument, van de hand van Tom Frantzen, in het park van Tervuren geplaatst. Het beeld is een kritische benadering van het kolonialisme in Congo, waarbij drie Afrikaanse krijgers met afgehakte voeten worden getoond als persoonlijke “trofeeën” van koning Leopold II. Twee jaar geleden werd al een kritische tekst geplaatst bij het monument. De controverse rond Leopold II wakkerde de afgelopen maanden weer aan, waarna verschillende beelden van de vorst werden verwijderd, in onder andere Leuven, Gent en Ekeren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio