Wout van Aert geniet na van droomzege in Strade Bianche, Mathieu van der Poel likt wonden na materiaalpech

Wout van Aert geniet na van droomzege in Strade Bianche, Mathieu van der Poel likt wonden na materiaalpech

Foto: Photo News

Derde in 2018, derde in 2019, eerste in 2020: Wout van Aert kan nog steeds uitpakken met een bijna perfect rapport in de Strade Bianche. Maar na twee keer net niet schoot de man uit Lille nu wel de hoofdvogel af, en daar was hij vanzelfsprekend zeer blij mee. “Ik had van niemand in de kopgroep schrik”, klonk het na afloop. Zijn oude veldritrivaal Mathieu van der Poel was dan weer teleurgesteld nadat hij op het verkeerde moment een lekke band opliep.

LEES OOK.Wat een triomftocht: Wout van Aert wint bloedhete editie van Strade Bianche na machtige demarrage

“Als je twee jaar na elkaar derde wordt, dan kom je natuurlijk met vertrouwen naar hier”, opende Van Aert in het flashinterview. “Het was een lange dag. Het was afzien door de hitte, maar ik was goed gehydrateerd. In de kopgroep was er niet echt iemand waar ik schrik van had. En de aanval is hier de beste verdediging, dat had ik in vorige edities al gezien. En dus probeerde ik het in een strook bergaf in Le Tolfe (de laatste grindstrook, nvdr.). Daarna was het man tegen man ,en het werkte!”

“De ritzege in de Tour de France vorig jaar was voor mij al groot, maar de Strade Bianche is één van de mooiste eendagskoersen”, ging Van Aert verder. “Ik ben verliefd geworden op deze koers toen ik hier twee jaar geleden debuteerde. Ik wou hier ooit winnen, en nu is het op mijn 25ste al gelukt”, sloot de renner van Jumbo-Visma af.

Wout van Aert geniet na van droomzege in Strade Bianche, Mathieu van der Poel likt wonden na materiaalpech
Foto: BELGA

Ik dacht voor een seconde wel terug aan dat moment waarop ik krampen had”, zei Van Aert tijdens de persconferentie. Daarmee verwees hij naar de natte editie van 2018, waar Van Aert op de steile strook net voor de finish totaal uitgeput van zijn fiets viel. “Ik herinnerde me hoe dat voelde. Nu gaat het steeds beter, dus over een paar jaar vlieg ik misschien naar boven (lacht).”

Van Aert had het ook even over de snikhete omstandigheden. “Je voelde in het ademen wel een verschil omdat het zo heet was, er was veel minder zuurstof in de lucht. Met het stof is het natuurlijk lastig om veel verschil te voelen met andere edities. Of het vandaag meer pijn deed dan veldrijden of het rijden van de Tour? In topsport gaat het altijd om het zo goed mogelijk omgaan met de pijn. In de finale voelt iedereen dat. De truc is misschien om zo weinig mogelijk aan de pijn denken en te focussen op wat je moet doen. Dat gevoel is hetzelfde in zowel het veldrijden als het wegwielrennen. Maar vandaag was het een warme en lange race, dus het is inderdaad anders dan in een korte en explosieve veldrit. Maar er is altijd pijn waarmee je moet omgaan.”

Van der Poel genekt door lekke band

“Het was niet zo hectisch, maar het was wel een heel warme dag. Dat zal iedereen hier gemerkt hebben”, vertelde Mathieu van der Poel, die vijftiende werd in Siena. “De lekke band was mijn grote probleem vandaag. Het gebeurde op de grindstrook voor de Santa Maria-strook, de belangrijkste van de dag. Ik moest diep gaan om daar terug te keren, samen met Julian Alaphilippe en nog wat andere jongens. Die inspanning had ik nodig gehad om mee te kunnen met de jongens die kort daarna aanvielen. Op de Santa Maria moesten ik en de andere teruggekeerde renners allemaal lossen. Toen was het voorbij. Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Op het moment dat ik lek reed, voelde ik me echt nog goed.”

Wout van Aert geniet na van droomzege in Strade Bianche, Mathieu van der Poel likt wonden na materiaalpech
Foto: Photo News

“De hitte was ook deel van het probleem, maar dat was voor iedereen hetzelfde. We hadden er allemaal moeite mee. Toen we de Montalcino opreden, zag ik dat mijn Wahoo 45°C aangaf. Sommige renners kunnen daar natuurlijk beter mee om, maar ik wil daar geen excuus van maken. Die lekke band kwam gewoon op het verkeerde moment.”

“Het resultaat is niet echt een weerspiegeling van de race die ik reed, maar ik ben blij dat ik de koers heb uitgereden. Het is fijn om weer wedstrijden te kunnen rijden, om te kunnen doen wat we graag doen. En vandaag zijn er maar 40 renners die de koers hebben uitgereden, dus dat toont wel hoe zwaar het was”, sluit Van der Poel af.

Veel pech voor Gilbert

Philippe Gilbert, ex-winnaar van de Strade Bianche, speelde zaterdag geen rol van betekenis. “Ik heb enorm veel pech gehad. De ene keer was mijn rechtershifter aan mijn stuur los gekomen en moest ik van fiets wisselen. Even later ook mijn linkershifter en moest ik wisselen. Dikke pech. Ten eerste is dat zeer gevaarlijk met die steile stroken, ten tweede verloor ik enorm veel tijd”, aldus de renner van Lotto-Soudal.

Wout van Aert geniet na van droomzege in Strade Bianche, Mathieu van der Poel likt wonden na materiaalpech
Foto: Photo News

“Ik ben wel tempo blijven rijden, terwijl ik anderen letterlijk geparkeerd zag staan door de hitte. Op de duur kwam ik dan tot bij Julian Alaphilippe, die zei dat hij twee keer lek gereden was. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Het was ook enorm warm. Soms zag ik op mijn kilometerteller temperaturen boven de 40 graden staan. Soms is dat niet altijd even accuraat, maar nu ben ik zeker van wel. Het was bloedheet. Toch ben ik blijven doorgaan tot op het einde. Na die pech beschouwde ik deze koers gewoon als een prima training voor Milaàn-Sanremo. Hopelijk herstel ik goed en heb ik dan minder pech.”

Oliver Naesen stapte onderweg af. “Al bij de start voelde ik dat het te heet voor mij was”, verklaarde de renner van AG2R. “Al van bij de start voelde ik dat het te heet was voor mij. Veel heb ik niet onthouden van deze wedstrijd. Ja, het is wel mooi, maar ik denk dat het hier mooier koersen is bij acht graden dan bij 40. Ik hoop dat het volgende week in Milaan-Sanremo niet opnieuw 40 graden wordt. Vandaag heb ik geleerd dat zo’n temperaturen niets voor mij zijn.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.