Remco Evenepoel voor onze camera na eindzege in Burgos: “Ik heb geleerd hoe ik een leiderstrui moet verdedigen”

Evenepoel na de eindzege in de Ronde van Burgos. Video: Het Nieuwsblad

Missie geslaagd voor Remco Evenepoel. Na de Ronde van San Juan en de Ronde van de Algarve in februari voegde de 20-jarige wonderknaap van Deceuninck-Quick-Step met de Ronde van Burgos meteen na de coronabreak al de derde rittenwedstrijd van het seizoen toe aan zijn palmares. “Maar deze plaats ik helemaal bovenaan.”

Evenepoel begon zaterdag met een mooie bonus aan de slotrit in Noord-Spanje. De tegenstand had echter gewaarschuwd dat hij zijn eerste eindoverwinning in Burgos niet cadeau zou krijgen. Eerste achtervolger George Bennett was niet op de afspraak, maar de Spanjaard Mikel Landa hield wel woord. Samen met de Colombiaanse titelverdediger Iván Ramiro Sosa isoleerde hij onze landgenoot op het steile slot van de slotklim naar Lagunas de Neila. “Er was al hard gereden om de vroege vlucht terug te pakken en ik zat een beetje op mijn tandvlees”, doet Evenepoel zijn verhaal van de koers. “Ik wist ook dat deze klim mij minder goed lag dan die waarop ik donderdag won. De slothelling van vandaag was kort en steil, ik heb het liever iets langer.” Toch slaagde Evenepoel erin om het wiel te houden van Landa en Sosa. “Toen ik achterom keek zag ik George Bennett niet meer zitten. Dus ik wist: nu gewoon volgen en het is binnen.”

Maar soms is de aanvalsdrift bij Evenepoel sterker dan zichzelf. Op twee kilometer van de streep viel de Brabander dan toch aan. Een beetje vreemd aangezien zijn ploegmakker ploegmaat Almeida net op dat moment kwam aansluiten. “Eigenlijk had die aanval niet gehoeven”, gaf Evenepoel toe. “Maar daar zal ik uit leren. Op het moment van mijn aanval leek de klim iets vlakker te worden, maar ik was vergeten dat die laatste kilometer nog extreem steil was. En dan heb ik even de tijd genomen om vijf seconden de benen stil te houden, adem te pakken en mij terug in het wiel te zetten. Uiteindelijk bleek dat de goede keuze want als ik hier op een counter loop en een halve minuut verlies dan was ik gejost geweest.”

Die counter kwam er wel, maar van de Colombiaanse titelverdediger Sosa die in tegenstelling tot Landa geen bedreiging was in het klassement. Sosa won ook in 2018 en 2019 op Lagunas de Neila en maakte zijn hattrick compleet. De renner van Team INEOS had aan de meet negen seconden voorsprong op Mikel Landa en elf op Remco Evenepoel. De eindzege van onze landgenoot kwam nooit in gevaar. Hij steekt de Ronde van Burgos op zak met een voorsprong van 30 seconden op Landa. Evenepoels piepjonge Portugese ploegmakker João Almeida (21) mocht zelfs nog als derde mee op het podium. Ben Hermans (zevende) is de tweede Belg in de top-tien.

Ook na de coronabreak zet Remco Evenepoel zijn winnende reeks gewoon verder. In 2020 reed hij drie rittenkoersen, hij won ze ook alle drie. “Maar ik schat deze zege in Burgos toch hoger in dan mijn eindoverwinningen in Argentinië en de Algarve. Omdat ik hier kon winnen zonder dat er een tijdrit in het parcours zat. En omdat ik hier op zware cols heb kunnen winnen van de wereldtop. Oké, er waren nog een aantal grote namen afwezig, maar met Landa en Carapaz waren hier toch jongens aanwezig die al in grote rondes hebben geschitterd. Dat is toch uiteindelijk ook mijn droom. En ik denk dat ik op de goede weg ben. Ik heb de afgelopen week geleerd hoe ik moet rijden en vechten om een leiderstrui te behouden.”

Evenepoel trekt nu met het vertrouwen in het zenit naar de Ronde van Polen (start op 5 augustus). “Daar start ik met hetzelfde idee als in Burgos: koersen als voorbereiding, maar als ik kan winnen zal ik het niet laten liggen.” Het echte hoofddoel van Evenepoel volgt tien dagen later met de Ronde van Lombardije. De tegenstand zal allicht al schrik hebben gekregen bij het zien van de beelden van de imposante jonge Belg. “Lombardije is natuurlijk een andere koers. Smalle baantjes, iets minder klimmen. Maar ik ben nu nog maar in opbouw, over twee weken wil ik echt top zijn. Het komt er nu op aan om niet ziek te worden, geen stomme dingen te doen op training en mezelf te blijven verzorgen op training. Dan kan er in Lombardije wel iets mooi uitkomen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.