De legendarische vierkleurenbalpen wordt vijftig, en heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven

 De legendarische vierkleurenbalpen wordt vijftig, en heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven

Advertentie uit 1970.

Vijftig jaar nadat de eerste vierkleurenbic van de band rolde, is de legendarische balpen nog steeds in omloop. Naar aanleiding van dat jubileum heeft Bic een gouden editie uitgebracht. Daar horen ook een aantal interessante feitjes bij.

1. Bic brengt een gouden editie uit

Bij een gouden jubileum hoort een gouden vierkleurenbalpen. De feesteditie is intussen al in de hele Benelux verkrijgbaar. Er is dit jaar ook een speciale corona-editie gemaakt in Frankrijk, om het zorgpersoneel te steunen. De opbrengst daarvan gaat naar de ziekenhuizen.

2. Naast de klassieker zijn er ook nog speciale edities

De klassieke vierkleuren-Bic – met blauwe of oranje huls – zie je nog veruit het meest. Toch zijn er verschillende speciale edities in omloop, afhankelijk van land tot land. In België zijn er zo zeventien, waaronder een Rode Duivelseditie en een pen in het thema van Mario Kart. Vaak zijn die ook bij verzamelaars gegeerd.

 De legendarische vierkleurenbalpen wordt vijftig, en heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven
Een gouden versie.

3. Er bestaan verschillende combinaties

Er zijn vijf kleurencombinaties in omloop: ‘original’ (blauw, zwart, groen, rood), ‘fun’ (groen, azuurblauw, donkerpaars en roze) en ‘sun’ (geel, oranje, donkerpaars en roze). Daarnaast is er nog de fluo-uitgave (blauw, zwart, rood en gele fluo) en de HB-uitgave (met potlood in plaats van pen).

4. De vierkleurenbic is Frans van oorsprong

De oprichter van de balpennen van Bic is een zekere baron Marcel Bich. Vlak na de Tweede Wereldoorlog begint hij met de productie van vulpennen. Hij ziet al snel het potentieel van de balpen in en perfectioneert in 1970 het concept van de vierkleurenbalpen.

5. De productie is in Frankrijk gecentraliseerd

Waar je ook bent ter wereld, de vierkleurenbics in de winkel zijn afkomstig van dezelfde fabriek. De pennen worden enkel in het Franse dorpje Montévrain geproduceerd. De fabriek ligt slechts een paar kilometer van Disneyland Parijs en produceert dagelijks zo’n 200.000 vierkleurenbics.

6. De pen is een soort kameleon

Hoewel alle vierkleurenbics uit de fabriek in Montévrain afkomstig zijn, vind je toch niet overal ter wereld dezelfde pennen. Niet alle kleuren worden blijkbaar evenveel gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het groene luik vervangen door paarse inkt bij de pennen die naar het Amerikaans continent verscheept worden.

7. Er zijn een paar geheimen aan de pen verbonden

Hoe de vierkleurenbalpen precies gemaakt wordt, blijft tot op heden een goed bewaard geheim. Over de inkt, machines en knowhow wordt met niemand gecommuniceerd. Dat komt omdat het best moeilijk is om zo’n vierkleurenbalpen te produceren. Vooral de punten zijn erg delicaat.

8. De pen is praktisch ontworpen

Tegenwoordig wordt het bolletje bovenop de pen enkel nog door zenuwpezen gebruikt om op te knabbelen, maar het heeft wel degelijk nut (gehad). Toen de kiestelefoons met roterende cijferplaat nog in de omloop waren, kon je met het bolletje gemakkelijk een telefoonnummer invoeren.

9. De pen gaat lang mee

Over zenuwpezen gesproken: die zullen de pen maar moeilijk kapot krijgen. Een vierkleurenbic kan je minstens 10.000 keer openen en sluiten vooraleer ze het begeeft. Je doet dus best wel lang met zo’n balpen, acht kilometer om precies te zijn. Tenminste als je er ook mee blijft schrijven als een van de kleuren op is.

10. Milieuvriendelijkheid speelt een rol

De vierkleurenbic wordt op een duurzame manier geproduceerd. Daarom heeft ze in Frankrijk het label ‘NF Environment’ gekregen. Dat label staat garant voor onder andere emissienormen tijdens het productieproces en een verplicht afvalbeheersplan.

 De legendarische vierkleurenbalpen wordt vijftig, en heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven
De balpen is nog altijd cool.
Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees