Niet alle misnoegde gymnasten door Gymfed uitgenodigd voor gesprek

Niet alle misnoegde gymnasten door Gymfed uitgenodigd voor gesprek

Dorien Motten, die haar grieven openbaarde, kreeg geen uitnodiging om haar verhaal te doen voor de federatie. Foto: Boumediene Belbachir

Na de massale getuigenissen over wantoestanden in het turnen vorige week, werden de misnoegde gymnasten uitgenodigd door de Vlaamse turnfederatie (Gymfed) voor een gesprek. Daar kunnen ze tot vanmiddag 12 uur op ingaan. Opvallend: niet iedereen is welkom.

“Een individueel gesprek om hun periode binnen de topsportwerking te evalueren.” Zo werd het gesprek door de Gymfed omschreven. Dat de gymnasten tot vanmiddag de tijd hebben om in te gaan op de uitnodiging, die amper een paar dagen geleden werd overgemaakt, kan als een soort ultimatum omschreven worden. Klachten over misstanden binnen de federatie – verbaal geweld, intimidatie, mentale spelletjes… – waren er immers al jaren.

De gymnasten die een punt hebben gezet achter hun loopbaan in de olympiade 2016-2020, kregen een uitnodiging. De oudere garde is, ondanks verder aandringen, niet geïnviteerd. Ook bijvoorbeeld Dorien Motten (29) is niet welkom. Zij belandde pas op haar achttiende in de topsportwerking in Gent, hield daaraan schrijnende herinneringen over, stopte in 2016 in Gent, is inmiddels dierenarts en turnt bij een club in Duitsland. Ook verschillende juniores die tussen 2016 en 2020 stopten, hadden tot gisteravond geen uitnodiging. Bij het evaluatiegesprek zetelt vier man, van wie er drie werken voor Gymfed.

Inmiddels mengt ook het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) zich in het dossier. Niet enkel de atletencommissie van het BOIC nodigt de betrokkenen uit om hun verhaal te doen, ook de topsportverantwoordelijken van het BOIC willen uitleg van alle partijen. En ook Topsport Vlaanderen – de ‘werkgever’ en belangrijke ‘geldschieter’ van Gymfed – zit binnenkort om de tafel met zowel Gymfed als de turnsters die zich gedupeerd voelen. Afgelopen weekend deelden overigens nog meer Vlaamse en nu ook Waalse ex-gymnastes hun verhaal, ook over andere coaches maar met dezelfde rode draad.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.