Tourwinnaar Egan Bernal over Remco Evenepoel: “Hij doorbreekt de natuurlijke rangorde”

Tourwinnaar Egan Bernal over Remco Evenepoel: “Hij doorbreekt de natuurlijke rangorde”

Foto: EPA-EFE

De zeges van Remco Evenepoel (20) zijn ook Egan Bernal (23) niet ontgaan. Bij het Colombiaanse WIN Sports toont de Tourwinnaar veel respect voor de drie jaar jongere Belg. “Hij doorbreekt alle paradigma’s van de wielersport.”

Wat Bernal in het artikel met zijn uitspraak bedoelt, is dat Evenepoel als 20-jarige de hele rangorde in het peloton overhoop aan het halen is. Jongens van twintig horen nog niet aan de top te staan, Evenepoel doet het wel. Bernal - momenteel aan de slag in de Tour d’Occitane - probeert de formule achter het succes van de goudklomp van Deceuninck - Quick-Step te ontcijferen. “Remco is chiquito, klein van gestalte, weegt nauwelijks zestig kilo. En toch ontwikkelt hij enorm veel kracht. Dat maakt hem zo uniek. Hij kan alles: klimmen, dalen maar zeker ook tijdrijden. Hij beheerst alle facetten van de sport.”

Dat jongeren als Evenepoel en hijzelf nu al de top zijn, ligt volgens Bernal aan een mentaliteitswijziging in het peloton. “Vroeger werd vooral veel belang gehecht aan ervaring, tegenwoordig heeft men veel meer oog voor het talent en wordt geaccepteerd dat jongeren de leiding nemen in de beste teams uit de World Tour.”

Eerste duel op het WK?

Een rechtstreeks duel tussen Evenepoel en Bernal zit er vooralsnog niet aan te komen. Bernal concentreert zich via Dauphiné op de Tour, Evenepoel gaat via Polen en Tirreno op zoek naar succes in de Giro. Tussen Tour en Giro is er nog wel een loodzwaar WK in Zwitserland. Het is nog niet duidelijk of Bernal daar, een week na het einde van de Tour, een doel van wil maken. Het zou de eerste grote confrontatie worden tussen beide jonge protagonisten.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.