Van corruptie verdachte oud-koning Juan Carlos verlaat Spanje

Van corruptie verdachte oud-koning Juan Carlos verlaat Spanje

Foto: AFP

De Spaanse oud-koning Juan Carlos (82) verlaat zijn thuisland. Dat heeft hij in een brief gemeld aan zijn zoon Felipe, de huidige koning. Juan Carlos wordt verdacht van corruptie - hij zou onder meer smeergeld ontvangen hebben - en leeft op bijzonder gespannen voet met zijn zoon.

Juan Carlos (82) zal Spanje verlaten en verhuist na 58 jaar uit Palacio de la Zarzuela. Zijn verhuis zal zijn zoon ten gunste komen, schrijft hij, want volgens Juan Carlos hebben de “gebeurtenissen in zijn privéleven” het zijn zoon niet bepaald makkelijker gemaakt om zijn functies uit te oefenen.

“Majesteit, dierbare Felipe, met hetzelfde plichtsgevoel tegenover Spanje dat mijn koningschap geïnspireerd heeft, en vanwege de publieke weerklank die bepaalde gebeurtenissen uit mijn privéverleden hebben teweeggebracht, wil ik u helpen om uw functie in alle rust en kalmte uit te oefenen, zoals uw grote verantwoordelijkheid dat vereist. Mijn nalatenschap, en mijn eigen waardigheid als persoon, vragen dat ook van mij”, schrijft hij in de brief.

LEES OOK. Familievete escaleert: Spaanse koning wil zijn vader het paleis en land uitzetten

“Een jaar geleden gaf ik aan dat ik mijn institutionele activiteiten wou stopzetten. Vandaag, ingegeven door de overtuiging dat ik zo de beste dienst bewijs aan de Spanjaarden, aan zijn instellingen en aan u als koning, maak ik mijn weloverwogen beslissing over om Spanje nu te verlaten. Een beslissing die ik neem met gemengde gevoelens, maar ook met grote sereniteit. Ik was veertig jaar lang koning van Spanje en al die tijd heb ik het beste voorgehad met Spanje en met de Kroon”, schreef Juan Carlos in de brief.

Het koningshuis citeert de brief in een persbericht. In datzelfde persbericht aanvaardt koning Felipe VI het vertrek van zijn vader en dankt hij hem voor zijn beslissing.

Niet langer ongenaakbaar

Juan Carlos was decennialang de ongenaakbare koning van Spanje, maar sinds zijn aftreden in 2014 wordt hij achtervolgd door schandalen. Zo zou hij 100 miljoen dollar smeergeld ontvangen hebben op een Zwitserse rekening om te bemiddelen bij een contract voor een nieuwe hogesnelheidstrein. Het grootste deel van dat geld zou ook naar zijn vermeende minnares gegaan zijn.

Door die schandalen was zijn relatie met zijn zoon Felipe, de huidige koning, ernstig vertroebeld.

Corrigeer

NIEUWS