Topmagistraat blijft geschorst in #MeToo-onderzoek

Topmagistraat blijft geschorst in #MeToo-onderzoek

De Oost-Vlaamse topmagistraat Johan Sabbe blijft geschorst na aanklachten van grensoverschrijdend gedrag. Foto: fvv

De Oost-Vlaamse topmagistraat Johan Sabbe blijft voorlopig geschorst nu er een onderzoek tegen hem loopt wegens grensoverschrijdend gedrag. De procureur des konings werd begin juli op non-actief gezet, maar hij ging tegen die beslissing in beroep. De tuchtrechtbank in hoger beroep in Brussel boog zich over het dossier, maar volgens het Gentse parket-generaal werd het beroep ongegrond verklaard. Dat betekent dat Johan Sabbe sowieso voor minstens drie maanden geschorst blijft.

Er loopt zowel een tuchtrechtelijk als strafrechtelijk onderzoek tegen de magistraat nadat een vrouwelijke chauffeur bij het Gentse parket een klacht tegen hem indiende wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. De klacht zou vooral draaien rond de inhoud van een reeks WhatsAppberichten die de procureur gedurende een bepaalde periode naar de vrouw stuurde. Volgens haar waren die ongewenst en ongepast.

Behalve de klacht voor seksueel ongewenst gedrag heeft de vrouw in dezelfde zaak ook een klacht wegens schriftvervalsing ingediend tegen de procureur. Het onderzoek loopt onder de kwalificatie aanranding van de eerbaarheid en ongewenste seksuele intimiteiten op het werk. De advocaat van Johan Sabbe wenste maandag niet te reageren.

Corrigeer

NIEUWS