Unizo ontevreden over crisisoverbuggingsrecht: “Het laat veel zelfstandigen in de kou”

Unizo ontevreden over crisisoverbuggingsrecht: “Het laat veel zelfstandigen in de kou”

Foto: Photo News

Zelfstandigenorganisatie Unizo is niet tevreden dat het crisisoverbruggingsrecht slechts gedeeltelijk wordt verlengd en dat zelfstandigen die ‘vrijwillig’ zeven dagen hun activiteiten onderbreken geen beroep meer kunnen doen op dat recht vanaf september. “Zonder deze maatregel en valabel alternatief, verliezen grote groepen zelfstandigen vanaf september hun broodnoodzakelijke steun en schiet de overheid zich uiteindelijk zelf in de voet”, aldus Unizo.

De regering kondigde de verlenging aan van het crisisoverbruggingsrecht tot 31 december, althans voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten. Ook de relance-uitkering voor wie tot 3 mei of langer verplicht gesloten was, werd verlengd tot 31 oktober. Het recht op een overbruggingsrecht voor wie zijn activiteiten voor minstens 7 dagen onderbreekt als gevolg van COVID-19, zou na 31 augustus echter niet meer worden verlengd.

“Hoewel het huidige systeem aan herziening toe is, is de ‘maatregel 7 dagen’ momenteel dé sluitsteen om discriminatie tussen zelfstandigen te vermijden”, aldus Unizo. “Neem nu als voorbeeld de aanzienlijke groep van freelancers (fotografen, informatici, simultaanvertalers,...), traiteurdiensten of taxichauffeurs die niet verplicht zijn om te sluiten maar toch hun inkomsten nagenoeg volledig zien opdrogen. Ook zelfstandigen die na hoogrisicocontacten in preventieve quarantaine moeten, hebben geen recht meer op ondersteuning. Voor tal van groepen is de vrijwillige stopzetting gedurende 7 dagen, de enige mogelijkheid om een overbruggingsrecht te bekomen.”

“Overheid schiet zichzelf in de voet”

Unizo klaagt aan dat grote groepen zelfstandigen in september hun broodnodige steun verliezen door het systeem slechts gedeeltelijk te verlengen. “Hoewel deze beslissing natuurlijk een budgettaire grondslag heeft, schiet de overheid zichzelf hiermee in de voet. Het is vaak net deze steun die zelfstandigen in staat stelt de continuïteit van hun onderneming te waarborgen”, klinkt het. “Zonder deze steun dreigt een nog groter dan verwacht sneeuwbaleffect aan faillissementen en staat ook het personeel mee op straat.”

Volgens Unizo is er nood aan een structureler en eenvoudiger systeem. “In afwachting daarvan worden de huidige maatregelen best integraal verlengd”, klinkt het.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS