Viroloog Marc Van Ranst relativeert gevaar van typische koerstaferelen: “Roepende fans zijn niet het grote probleem”

Viroloog Marc Van Ranst relativeert gevaar van typische koerstaferelen: “Roepende fans zijn niet het grote probleem”

Foto: AFP

Fans die bergop als vanouds meehollen met de renners, een Franse aankomstplek waar er verdacht veel volk stond en een renner die luidop klaagt dat hij te weinig mondmaskers bij de fans ziet. Niet alles leek even veilig in de eerste volwaardige wielerweek sinds corona. Viroloog Marc Van Ranst knikt, maar nuanceert ook.

Dylan van Baarle bond gisteren op de Nederlandse radio de kat de bel aan. De renner van Ineos is aan de slag in de Franse La Route d’Occitanie en wat hij daar zag, beviel hem niet. “Als je ziet hoeveel mensen langs de kant staan zonder mondmasker, dan verbaas ik mij daar wel over”, sprak Van Baarle, die zich een tweede keer ergerde toen hij zich na de koers ook nog eens door het publiek moest wurmen om aan de rennersbus te raken. Anderhalve meter? Helaas. En niet alleen in de Route d’Occitanie zag je afgelopen weekend taferelen die in coronatijden vragen oproepen. Ook in de Italiaanse Strade Bianche had lang niet elke schreeuwende toeschouwer een mondmasker op. Af en toe zag je, net als in Burgos, zelfs een fan bergop meehollen met de renner.

Problematisch? “Publiek aan de kant van de weg is op zich geen probleem”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Zolang iedereen in zijn eigen bubbel staat, op veilige afstand van andere bubbels, kan dat. Die fans mogen zelfs roepen. Die renners rijden zo snel, dat moment van passage is misschien een tiende van een seconde, dat lijkt mij niet het grote probleem. Zelfs een mondmasker maakt dan weinig uit. Anders is het natuurlijk op drukke plaatsen, waar de toeschouwers onderling geen afstand kunnen houden.”

Viroloog Marc Van Ranst relativeert gevaar van typische koerstaferelen: “Roepende fans zijn niet het grote probleem”
Foto: Photo News

Voor de veiligheid van de renners heeft Van Ranst één boodschap: zorg dat het publiek er niet bij kan. “Daar zijn verschillende oplossingen voor. Waar het volk te dicht op het parcours staat, kan je desnoods twee rijen dranghekken plaatsen, of je zorgt dat er simpelweg geen publiek kan staan.” Het zou bovendien vermijden dat fans luid schreeuwend meehollen met renners. Want daar is het vandaag “uiteraard niet het moment voor”, zucht Van Ranst, met zin voor ironie. “Los van het feit dat het mij ook gewoon vermoeiend lijkt.”

Vrees voor tweede golf

De ‘typische koerstaferelen’ blijven ook elders niet onopgemerkt. Zo is de organisatie van Gent-Wevelgem er voorstander van om straks mondmaskers te verplichten langs het parcours van de Vlaamse wedstrijden. “Kwestie van discussies te vermijden”, zegt Griet Langedock namens Gent-Wevelgem. Toch putten ze in Vlaanderen vooral moed uit de herstart van het wielerseizoen. “Wellicht waren er her en der nog wat kinderziektes”, aldus Langedock. “Maar ik onthoud vooral dat het kan om met goede maatregelen een koers te organiseren. In die zin ben ik optimistischer dan voorheen. Mijn grootste bekommernis zit hem niet langer bij het organisatorische, wel bij de gezondheid van het peloton. Wat als we straks een besmetting in het peloton krijgen?”

Bij de UCI kijken ze dan weer eerder met een bang hart naar de oprukkende tweede golf. “Ik maak me meer zorgen over sommige delen van Europa dan over het risico in het peloton”, aldus UCI-baas David Lappartient, die bij het Engelse Cyclingnews vooral naar Spanje en België wijst. “Er zijn nieuwe uitbraken en ze zouden kunnen ontstaan in een plaats waar een koers gehouden wordt.” Over de Tour is Lappartient wel nog steeds optimistisch. Vanaf morgen staat het peloton voor een nieuwe lakmoesproef. Dan begint de Ronde van Polen in een zone die in België code oranje heeft.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS