Politicologen vinden regering van korte duur “een heel slecht idee”: “Dit is het ontlopen van verantwoordelijkheden”

Politicologen vinden regering van korte duur “een heel slecht idee”: “Dit is het ontlopen van verantwoordelijkheden”

Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zouden niet de ambitie hebben om door te gaan tot het einde van de legislatuur in 2024. Foto: Photonews

Mocht er een federale regering komen van korte duur, zoals N-VA en PS volgens De Standaard ambiëren, dan zou dat geen goede zaak zijn. Dat zegt politicoloog Carl Devos. “Er liggen ook veel belangrijke dossiers te wachten die niet coronagerelateerd zijn, zoals mobiliteit, klimaat en justitie.”

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zouden niet de ambitie hebben om door te gaan tot het einde van de legislatuur in 2024. Tijdens een regeertermijn van twee tot drie jaar zou de focus liggen op de coronacrisis en zou een staatshervorming voorbereid worden richting 2023.

“Ik begrijp dat men dit doet om de pil te verzachten en het erdoor te krijgen bij de achterban,” zegt Devos, “maar wat gaat er met al die andere belangrijke dossiers gebeuren. Gaan die met zo’n kleine crisisregering blijven liggen tot 2023?” Het is volgens de politicoloog ook makkelijker om compromissen te sluiten bij een akkoord voor vier jaar dan voor twee jaar. “Maatregelen kunnen dan bijvoorbeeld geleidelijk ingevoerd worden. Met een inperking zowel thematisch als in de tijd maak je het voor jezelf moeilijker.”

“Heel slecht idee”

Ook politicoloog Dave Sinardet is niet te vinden voor een regering van korte duur. “Dat is een heel slecht idee, het is het ontlopen van verantwoordelijkheden. Wat is de meerwaarde van een tijdelijke regering? Is dit nu werkelijk de grote stap vooruit? Partners die er niet helemaal voor gaan en perspectief op een nieuwe staatshervorming, terwijl de kiezer daarvoor geen vragende partij is. Een langetermijnbeleid lijkt heel moeilijk op deze manier. Er is meer dan een jaar tijd verloren en nu gaan we er nog een jaar afpitsen”, aldus Sinardet.

Volgens Devos is “iets beter dan niets, maar hebben we eigenlijk een stabiele regering nodig die met een volwaardig regeerakkoord komt voor een volledige regeertermijn”. “De oplossing is nochtans eenvoudig: N-VA en PS moeten accepteren dat MR aan boord komt. Ik denk dat MR-voorzitter Bouchez zijn lesje ondertussen wel geleerd heeft.”

Op de vraag of de gesprekken van de preformateurs met Groen en Ecolo gezien moeten worden als een manoeuvre om de liberalen onder druk te zetten, antwoordt Devos dat dit voor N-VA mogelijk wel het geval is, maar dat de groenen aan boord halen voor de socialisten geen slechte piste is. “Voor de PS is dit interessant.”

LEES OOK. De wonderen zijn de Wetstraat nog niet uit, maar de groenen willen sowieso boter bij de vis (+)

Samenvallende verkiezingen

Een regering van korte duur zou ook betekenen dat de federale verkiezingen niet meer zouden samenvallen met de regionale. Daar zijn volgens Devos goede argumenten voor en tegen. “De beslissing om de verkiezingen te laten samenvallen is een vrij recente en kwam er na de ervaring uit het eerste decennium van deze eeuw toen een hele reeks verkiezingen plaatsvond. De hoofdreden was om voor electorale rust te zorgen. Een tegenargument is dat de verschillende beleidsniveaus bij samenvallende verkiezingen te weinig aan bod zouden komen. Het federale niveau gaat dan met alle aandacht lopen, het Europese beleid komt vrijwel niet aan bod en het regionale zit daar ergens tussen. Voor mensen die niet elke dag het politieke gebeuren volgen, is het erg moeilijk om op een dag die verschillende beleidsniveaus te beoordelen. Voor hen betekent dit een overdosis inhoud. Dat blijft een goed argument.”

Het argument dat formaties vormen moeilijker zou zijn bij samenvallende verkiezingen klopt volgens Devos niet. “Dit klopt in de feiten niet. Ik hoor bijvoorbeeld vandaag niet zeggen dat sp.a in de regionale regering moet zitten om federaal mee te doen.”

In de beslissing om de verkiezingen te laten samenvallen konden destijds overigens niet alle partijen zich vinden. Dat gaf ook CD&V-viceministerpresident Hilde Crevits maandagochtend aan op Radio 1. “Het zal niet verbazen dat mijn partij altijd voorstander is geweest van gescheiden verkiezingen tussen de regionale niveaus en het nationale niveau. Op zich vind ik dat geen slechte zaak.”

Corrigeer

MEER NIEUWS