Thomas Van der Plaetsen gaat door tot 2022 en krijgt eigen tienkamp in Deinze

Thomas Van der Plaetsen gaat door tot 2022 en krijgt eigen tienkamp in Deinze

Op de dag dat Thomas Van der Plaetsen (29) eigenlijk aan zijn tienkamp op de Olympische Spelen van Tokio had moeten beginnen, had hij toch nog heuglijk nieuws in petto: de voormalig Europees kampioen gaat zeker door tot het WK atletiek van 2022 in Eugene, sponsor Versele-Laga verlengde het contract voor twee jaar en hij krijgt een eigen tienkamp in zijn woonplaats Deinze.

Twee hoofddoelen heeft tienkamper Thomas Van der Plaetsen nog de komende twee jaar: de Olympische Spelen van Tokio in 2021 en het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene in 2022. “Het WK in Eugene, dat normaal gezien volgend jaar had moeten plaatsvinden, stond sowieso nog op mijn agenda. Nu dat door het uitstel van de Spelen ook een jaar werd uitgesteld was er weinig discussie over dat ik nog zou doorgaan tot 2022”, zegt Van der Plaetsen. “En omdat ik zeker ben van extra financiële steun tot dan, kan ik nog met een gerust hart naar dat WK toe werken.” Van der Plaetsen sprak de pers tot op de terreinen van Versele-Laga, dat dinsdag bevestigde de tienkamper te blijven ondersteunen tot en met 2022. “Ik prijs mij zeer gelukkig. Ik ben toch wel bang geweest omdat je weet dat sportsponsoring niet evident is voor bedrijven in tijden van corona. Maar ik ben nu extra gemotiveerd om die steun dubbel en dik terug te betalen.”

Tienkamp in zijn eigen stad met recordambitie

Extra motivatie kan Van der Plaetsen de komende weken ook halen uit de tienkamp die in zijn woonplaats Deinze speciaal voor hem wordt georganiseerd in het weekend van 26 en 27 september. “Héél wijs” vindt Van der Plaetsen dat. “Ik kan normaal gezien nooit deelnemen aan een tienkamp in België. En nu wordt er eentje georganiseerd in mijn eigen stad op de piste waar ik dagelijks op train. Dat wordt een plezante ervaring, of er nu publiek zal toegelaten worden of niet.”

Thomas Van der Plaetsen gaat door tot 2022 en krijgt eigen tienkamp in Deinze

En voor Van der Plaetsen wordt het meer dan gewoon een training. Hij wil er de eerste tienkamper worden die in België de grens van de 8.000 punten overschrijdt. “Ik ga geen tienkamp beginnen om een zwak resultaat af te leveren. We organiseren de wedstrijd om een doel te hebben en gemotiveerd te blijven. Fysiek zit ik fris, maar het is moeilijk om in te schatten hoe ver ik op dit moment sta. Ik ga niet pieken naar de wedstrijd in Deinze zoals naar een WK, maar 8.000 punten is het minimum.” Vier jaar geleden behaalde Van der Plaetsen 8332 punten in het Olympisch stadion van Rio, goed voor een achtste plaats.

Terugkeer uit Zuid-Afrika

Thomas Van der Plaetsen bracht de voorbije maanden door in Zuid-Afrika en keerde pas twee en halve week geleden terug naar België. “Zeven weken later dan gepland. Onze vlucht werd geannuleerd en de repatriëringsvluchten zaten stampvol en waren peperduur. Uiteindelijk hebben we toch noodgedwongen zo’n repatriëringsvlucht naar huis moeten nemen. In Zuid-Afrika heb ik gelukkig wel goed kunnen blijven trainen. Door corona heb ik mijn trainingen wel anders aangepakt. Ik heb meer aan mijn werptechnieken gewerkt. Omdat er geen wedstrijden in het verschiet lagen hadden we de tijd om meer op het gemak en langer te trainen. De focus lag minder op uithouding. Het was een interessante periode om te experimenteren. In Deinze ga ik kunnen zien of dit positief uitdraait en waarop ik moet focussen voor volgend jaar.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.