Remco Evenepoel staat vandaag aan de start van de Ronde van Polen: “Ik ga deze week gebruiken om nog enkele details op punt te zetten”

Remco Evenepoel staat vandaag aan de start van de Ronde van Polen: “Ik ga deze week gebruiken om nog enkele details op punt te zetten”

Foto: Photo News

De Ronde van Burgos is nog maar net afgelopen of daar is alweer de volgende wedstrijd voor Remco Evenepoel (20). De kopman van Deceuninck - Quick-Step staat vandaag als favoriet aan de start van de Ronde van Polen, al houdt hij zelf de boot af. “Geen tijdrit, geen echte cols: hier zijn wel twintig renners die kunnen winnen.”

San Juan, de Algarve en vorig week Burgos: drie rondjes gereden, drie gewonnen. Wordt Polen je vierde eindzege van het seizoen?

Remco Evenepoel: “Ik denk dat het een moeilijke wedstrijd is om te winnen. De etappes zijn zwaar, maar niet met echte beklimmingen zoals we die in Burgos hadden. Het profiel van etappes drie en vier is vergelijkbaar met de Ardennen. Daar wordt het klassement beslist. Zonder tijdrit en echte cols zullen de verschillen klein zijn. Ik schat dat er zo’n twintig renners kunnen winnen.”

Wie zijn je grootste concurrenten?

“Het deelnemersveld is vergelijkbaar met dat van Burgos. En ik heb gezien dat ook Schachmann en Fuglsang aan de start staan. Die waren goed op dreef in de Strade en zijn, gezien de profielen, kandidaten op de eindzege.”

De Belgen hebben een traditie in Polen: Wellens won in 2016, Teuns in 2017. Inspireert het jou?

“Het is altijd leuk om te weten dat de Belgen ergens goed presteren. Maar om zelf winstkansen te hebben, zullen de etappes drie en vier hard moeten worden gemaakt. We zullen ervoor moeten zorgen dat iedereen op zijn limiet zit als we op het lokale parcours komen. Ik blijf het jammer vinden dat er geen tijdrit in het rittenschema is opgenomen. Ach, ik beschouw Polen vooral als een voorbereiding op Lombardije. Maar als ik kan winnen, ga ik het zeker niet laten liggen.”

Is winnen een must?

“Dat is het nooit. Ik herhaal: mijn hoofddoel in deze periode ligt in Lombardije. Ik ga deze week vooral gebruiken om nog enkele details op punt te zetten, zodat ik in topvorm aan de start van Lombardije sta. Eventuele winst gaat mijn status niet meer wijzigen. Burgos was belangrijker met het oog op de Giro. Vorige week heb ik bewezen dat ik met de allerbeste klimmers omhoog kan.”

Corona blijft uiteraard als een duiveltje op jullie schouder meereizen. Ook in Polen gaan de cijfers omhoog. Heb je angst?

“Niet echt. De regels zijn heel strikt. Zo strikt dat we in Burgos het masker moesten dragen tot de start gegeven was. Dat was verplicht in Spanje. Hier in Polen moet het niet, denk ik. Ik pleit ervoor om het masker zoveel als mogelijk te dragen, maar niet als we naar de echte start rijden. In Burgos moesten we ons masker telkens in een vuilnisbak gooien en dat zorgde voor onnodig veel afval. Ach, uiteindelijk zal het de organisator zijn die beslist wat we moeten doen. Ik kan leven met de maatregelen. Beter zo dan geen wedstrijden.”

Het wordt je eerste deelname in Polen. Wat weet je van deze wedstrijd?

“Ik heb al veel goeds gehoord over de organisatie. En ze zeggen dat het goed weer gaat worden. Het lokale circuit van de vierde etappe heb ik al gezien op YouTube. Verkennen hoeft niet echt. Met de technische hulpmiddelen die we nu hebben, kunnen we al veel informatie op voorhand opslaan.”

Vandaag is het ook een jaar geleden dat Bjorg Lambrecht hier in Polen overleed. Speelt dat in je hoofd?

“Uiteraard. Je probeert daar niet aan te denken, maar toen ik in Polen arriveerde, begon het in mijn hoofd te spelen. Dan gaan je gedachten automatisch naar vorig jaar en die gekke week van uitersten die ik beleefde. Eerst die zege in San Sebastian, enkele dagen later de dood van Bjorg, opnieuw gevolgd door een zege op het EK tijdrijden. Ik heb al gehoord dat Bjorg vandaag bij de start speciaal geëerd zal worden. Weet je, we houden allemaal van onze job, maar helaas gebeuren er veel ongevallen, te vaak met fatale afloop ook. Als ik deze Ronde win, wil ik iets speciaals doen voor Bjorg. Wat? Dat ga ik niet verklappen, anders is het niet langer speciaal.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.