Fitnesscentra mogen weer open, geen versoepelingen voor cultuursector: “No mercy voor coronavirus”

Video: ATV

Antwerpen -

De fitnesscentra in de provincie Antwerpen mogen weer opengaan, maar wel onder strikte voorwaarden. Dat is een van de herzieningen die gouverneur Cathy Berx woensdagmiddag aankondigde op een persconferentie rond de coronamaatregelen. Aan de cultuursector kon Berx nog geen sprankeltje hoop bieden. Ook de Antwerpse voetbalclubs kregen nog geen duidelijkheid of zij dit weekend de competitie in 1A kunnen aanvatten.

Sporten in fitnesscentra zal weer overal kunnen, maar wel onder zeer strikte voorwaarden. Elke club zal de richtlijnen duidelijk moeten afficheren en het aantal aanwezige sporters wordt strikt gelimiteerd. Als fitnesscentra zich niet strikt aan die regels houden, riskeren ze een sluiting van veertien dagen.

Mondmaskers

De mondmaskerplicht blijft behouden. Mensen die om medische redenen geen mondmasker kunnen dragen, mogen ook een gelaatsscherm gebruiken. Tijdens intensief sporten moet het mondmasker niet worden gedragen, maar enkel als het risico op besmetting quasi nihil is. Hetzelfde geldt voor intensieve arbeidsinspanningen, zoals in de bouwsector.

Fitnesscentra mogen weer open, geen versoepelingen voor cultuursector: “No mercy voor coronavirus”
Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Avondklok

Ook aan de avondklok wordt voorlopig niet geraakt. “Die avondklok is nodig om een einde te maken aan de feestjes. Het grootst aantal besmettingen ligt in de leeftijdsgroep tussen 20 en 29 jaar. Dit is de groep van het nachtleven”, verklaarde gouverneur Berx.

Sporten

Naast de aangepaste regeling rond fitnesscentra had Berx nog wat andere aanpassingen in petto rond sporten in de provincie. Zo zullen kinderen onder de 12 jaar kunnen sporten in teamverband, maar dat in groepen van maximaal vijftig personen. Zowel contact- als contactloos sporten is dus toegestaan. Indoor sporten is toegelaten wanneer de sporthal in voldoende mate en geregeld wordt geventileerd.

Voor jongeren van 12 tot 18 jaar zijn de regels wat strenger. Zij mogen sporten in groepen van maximaal tien, steeds dezelfde, personen. Bij één op één-contactsporten is het dragen van een mondmasker verplicht. De regels van sporten met maximaal tien mensen geldt ook voor volwassenen, maar het grote verschil is dat zij géén contactsporten mogen uitoefenen.

Cultuursector

Gouverneur Berx ging uitgebreid in op de situatie van de cultuursector, die wanhopig schreeuwt om versoepelingen. Berx toonde heel veel begrip voor de moeilijke periode waarin de sector verkeert, maar kon hen voorlopig nog geen sprankeltje hoop bieden. De theaterwereld vroeg zich af waarom theaterzalen aan striktere regels worden onderworpen dan bioscoopzalen. “Theaterliefhebbers hebben de neiging om na een voorstelling na te praten. Dat zorgt voor een hoger risico dan bij bioscoopbezoekers”, was de verklaring van Berx.

“No mercy voor het virus, het is mijn ambitie om het virus te verpulveren”, zo verkondigde de gouverneur stellig. Pas wanneer er dus een significante daling van het aantal besmettingen is in de provincie, kan de cultuursector hopen op nieuwe versoepelingen. Ondertussen is de stijging van het aantal besmettingen in de stad Antwerpen aan het afnemen, mogelijk het effect van de ingevoerde maatregelen.

Voetbalclubs

Ook de Antwerps voetbalclubs uit de Jupiler Pro League hebben van gouverneur Berx nog geen groen licht gekregen. Berx legt de bal in het kamp van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Weyts houdt overleg rond een mogelijk strikter protocol voor het voetbal. De beslissing zal snel moeten volgen, want komend weekend spelen Antwerp, Beerschot en KV Mechelen normaal gezien hun openingswedstrijd van de nieuwe competitie.

Fitnesscentra mogen weer open, geen versoepelingen voor cultuursector: “No mercy voor coronavirus”
Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Inbreuken

Gouverneur Berx maakte op de persconferentie ook bekend dat er de afgelopen week 502 geregistreerde inbreuken waren tegen de mondmaskerplicht en de avondklok.

“Ik wil iedereen bedanken voor het begrip en inzet. We lopen honderden kilometers, maar we weten momenteel niet waar de meet ligt”, zo besloot Cathy Berx.

Vorige week voerde de provincie Antwerpen nieuwe strenge coronamaatregelen nadat de besmettingscijfers vooral in bepaalde wijken in de stad Antwerpen zorgwekkend omhoog gingen. Bij die opvallende maatregelen hoorden onder meer een avondklok, een beperking van het aantal toeschouwers bij evenementen en een tijdelijke sluiting van de Antwerpse fitnesscentra. Dat leidde tot nogal wat misnoegde en wanhopige reacties bij onder meer uitbaters van de horeca en fitnesscentra.

Fitnesscentra mogen weer open, geen versoepelingen voor cultuursector: “No mercy voor coronavirus”
Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS