Mercedes F1 team blunderde met reserverijders: collega Stoffel Vandoorne heeft geen licentie

Mercedes F1 team blunderde met reserverijders: collega Stoffel Vandoorne heeft geen licentie

Esteban Gutierrez kijkt naar de Mercedes F1-bolide Foto: Esteban Gutierrez (Instagram)

Het Mercedes F1 team lijkt te hebben geblunderd bij het aanstellen van haar reserverijders in de Formule 1.

Het heeft immers laten weten dat Esteban Gutierrez, die samen met onze landgenoot Stoffel Vandoorne reserverijder is bij Mercedes, niet meer over een superlicentie beschikt om in de Formule 1 te racen.

Toen het nieuws naar buiten kwam dat Sergio Perez besmet was met COVID-19 was Esteban Gutierrez de man waar de meesten aan dachten om Perez te vervangen. Mercedes deelt immers haar reserverijders Gutierrez en Vandoorne met Racing Point F1 en McLaren. Omdat Stoffel Vandoorne in Berlijn was voor de Formule E werd aangenomen dat Gutierrez de gelukkige zou zijn.

Niets was minder waar want Racing Point F1 toverde Nico Hulkenberg uit haar hoed als vervanger van de onfortuinlijke Perez. Toto Wolff vertelt nu tegenover ‘RaceFans.net’ waarom Gutierrez niet in actie kwam in Silverstone, hij heeft namelijk geen superlicentie meer om te racen in de Formule 1.

“Ik geloof dat Esteban een sterke kandidaat zou geweest zijn voor het zitje maar helaas kwam hij niet in aanmerking,” aldus de motorsportbaas van Mercedes.

Mercedes heeft dan ook geblunderd tijdens het aanstellen van haar twee reserverijders. Daar waar onze landgenoot Stoffel Vandoorne perfect voldoet aan alle vereisten is Gutierrez dus eigenlijk alleen inzetbaar als testrijder of in de F1-simulator.

"Er is een nieuwe regel dit jaar dat als je de afgelopen drie jaar niet in een Formule 1 auto hebt geracet in een officieel evenement, je een test van ten minste driehonderd kilometer moet hebben gedaan."

"Dat is een nieuwe regel die dit jaar in werking is getreden waar we niet speciaal naar hebben gekeken. We dachten niet dat een Formule 1-coureur die eerder sterke prestaties heeft laten optekenen niet geschikt zou zijn voor een zitje.”

"Maar dat was wel het geval bij Esteban en daarom koos Racing Point voor de andere optie. Dat was helemaal geen slechte optie, Nico Hulkenberg."

Vermits de laatste keer dat Gutierrez in actie kwam tijdens een officieel evenement in 2016 was toen hij racete voor het Haas F1 team voldoet de Mexicaan niet aan die regel. Maar dat hoeft niet meteen een probleem te zijn volgens Wolff maar nu is er te weinig tijd om nog een test te organiseren.

"We kunnen hem een test van driehonderd kilometer geven, maar niet voor volgend weekend," bevestigt Wolff.

“We moeten nu dus analyseren wat dit voor ons betekent. Jammer, want Esteban een kans geven is altijd leuk. Hij is een sterk onderdeel van het team geweest en een sterke pijler van het team."

"Ik hoop natuurlijk niet dat het ooit nodig is dat we een reservecoureur nodig hebben, als we hem de kans hadden gegeven. Maar zoals het eruit ziet, moeten we met een andere oplossing komen,” besloot de Mercedes-motorsportbaas.

Meer F1-nieuws:

  • - Mercedes F1-motor is maar liefst 1022 pk krachtig!
  • - Stoffel Vandoorne toont blits helmdesign voor finale van Formule E-seizoen
  • - “Renault werd door ex-medewerkers van Racing Point getipt over valsspelen”
  • - Waarom werd Lewis Hamilton niet bestraft voor het blijven doorrijden met een lekke band?
  • - “Alle F1-piloten krijgen tijdens de volgende F1-race problemen met de banden”
  • Corrigeer

    Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.