Via satellietbeelden zijn nieuwe pinguïnkolonies ontdekt op Antarctica

Via satellietbeelden zijn nieuwe pinguïnkolonies ontdekt op Antarctica

Foto: Shutterstock

Op Antarctica of de Zuidpool leven 20 procent meer kolonies keizerpinguïns dan eerder was gedacht. Dat blijkt uit satellietbeelden, zo meldt het Europese ruimteagentschap ESA woensdag.

Wetenschappers van het British Antarctic Suvey (BAS) ontdekten elf nieuwe kolonies, toen ze beelden van de Antarctische kustlijn van de satelliet Sentinel-2 analyseerden. Uit de bevindingen blijkt dat er bijna 20 meer pinguïnkolonies zijn dan gedacht. Drie van die gespotte kolonies waren eerder al geïdentificeerd, maar daar was geen bevestiging van.

Op de satellietbeelden zijn de dieren zelf te klein om te kunnen zien, maar de kolonies konden wel opgemerkt worden door grote vlekken op het ijs, veroorzaakt door de uitwerpselen van de dieren. “Dit is een spannende ontdekking”, stelt Peter Fretwell, hoofdauteur en geograaf bij het BAS, in een statement. “Dit is goed nieuws, maar de kolonies zijn klein en dus neemt de totale populatie maar toe met 5 tot 10 procent, tot iets meer dan een half miljoen pinguïns of ongeveer 265.500 tot 278.500 broedparen.”

Aan de hand van de nieuwe gegevens schatten de wetenschappers dat er op het hele continent 61 kolonies keizerpinguïns zijn. Volgens ESA is het bestuderen van pinguïns via satellietbeelden extreem moeilijk, omdat de dieren leven in afgelegen en onbereikbare gebieden waar de temperaturen zakken tot min 50 graden Celsius.

De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine “Remote Sensing in Ecology and Conversation”.

Corrigeer

NIEUWS