Facebook verwijdert “misleidende video” over coronavirus op pagina van Trump

Facebook verwijdert “misleidende video” over coronavirus op pagina van Trump

Foto: AP

Facebook heeft een video op de pagina van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd. Het filmpje, een interview met de president over de coronapandemie, heeft het reglement rond gevaarlijke desinformatie geschonden, zegt de Amerikaanse socialemediagigant.

In de Facebookpost deelde Trump een interview met het conservatieve Fox News, waarin hij zegt dat kinderen “zo goed als immuun” zijn voor het coronavirus. Volgens Facebook bevat dat interview “onjuiste beweringen” en is dat “in strijd met het beleid rond gevaarlijke desinformatie over corona”, aldus een woordvoerder. Ook Twitter verwijderde de video “omdat die de regels heeft geschonden”. Het account van Trumps campagneteam werd tijdelijk geschorst en mocht geen nieuwe berichten posten tot de omstreden video verwijderd was.

Het is een van de eerste keren dat Facebook een bericht van Trump verwijdert, en de eerste keer dat dit gebeurt voor misinformatie over het coronavirus. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op dat besluit. Eerder plaatste Twitter al verschillende keren waarschuwende banners bij controversiële tweets van de Amerikaanse president, maar weigerde Facebook-topman Mark Zuckerberg in te grijpen.

Scholen heropenen

Facebook verwijdert “misleidende video” over coronavirus op pagina van Trump
Foto: Fox News

De bewering van Trump heeft alles te maken met zijn voornemen om de scholen in de VS opnieuw te openen. Veel Amerikanen zijn daar bezorgd over, omdat het coronavirus in verschillende staten nog steeds veel slachtoffers maakt, maar de Amerikaanse president heeft van de heropstart van het onderwijs een verkiezingsbelofte gemaakt.

De Verenigde Staten zijn erg zwaar getroffen door het coronavirus, met meer dan 4,8 miljoen geregistreerde besmettingen en zeker 157.151 overleden patiënten. Trumps relatief lakse aanpak van het coronavirus heeft zijn populariteit de afgelopen maanden geen goed gedaan. In november gaat hij voor een tweede ambtstermijn in het Witte Huis. Hij neemt het op tegen de Democraat Joe Biden, die het voorlopig beduidend beter doet in de peilingen.

Trump wil extra televisieduel

Woensdag kondigde Trumps campagneteam aan dat hij nog een vierde televisiedebat met Biden wil. Op dit moment staan er drie duels gepland, de eerste daarvan op 29 september. De Republikein Trump wil al een eerste keer op 4 september live de degens kruisen met zijn Democratische tegenkandidaat. Reden is de coronapandemie: omdat er mogelijk in verschillende Amerikaanse staten per post zal kunnen worden gestemd, komt eind september volgens Trump te laat voor een eerste debat.

De eigenlijke presidentsverkiezingen staan gepland voor 3 november, maar wie per post kan stemmen zal dat al vroeger kunnen doen. Het is aan de staten om daarover te beslissen, maar volgens Trumps campagneteam is het goed mogelijk dat voor het laatste geplande televisiedebat op 22 oktober al ruim 50 miljoen Amerikanen in 34 staten hun stem hebben uitgebracht. Er moet dus een eerder debat komen, en als dat niet lukt moet het debat van eind oktober in elk geval vervroegd worden, vindt het team rond Trump.

Corrigeer

NIEUWS