Mandel United vervangt Lierse K. in eerste nationale: “Pro League heeft weinig respect voor amateurvoetbal”

Mandel United vervangt Lierse K. in eerste nationale: “Pro League heeft weinig respect voor amateurvoetbal”

Foto: BELGA

Mandel United heeft donderdag van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF te horen gekregen dat het komend seizoen in de eerste nationale de plaats van Lierse K. zal innemen. De West-Vlaamse voetbalclub kreeg de voorkeur op RAAL en Bocholt.

Mandel United strandde vorig seizoen op de tweede plaats in de tweede amateur A na provinciegenoot FC Knokke. Er werd na 24 speeldagen een streep getrokken onder de competitie, waardoor de ploeg uit Izegem niet zijn promotiekansen kon benutten in de geschrapte eindronde. Omdat Lierse K. na de beslissingen van de Pro League vorige week promoveert naar 1B promoveert Mandel United, dat in eerste zit al zijn licentie voor de eerste nationale mocht ontvangen, mee met Knokke naar de hoogste amateurklasse.

Ook La Louvière (RAAL) en Bocholt hadden de licentie eerste amateur op zak en aasden op het vacante plekje, maar vangen dus bot. Door het behaalde aantal punten en overwinningen was Mandel United namelijk de beste tweede met een licentie van alle tweede amateurclubs. “We hebben de promotie niet sportief bereikt, maar zullen het geschenk - door de vele licentieperikelen en betwistingen - niet laten liggen”, reageert de club op haar website. “De voorbije maanden heeft onze club natuurlijk flinke financiële schade geleden zoals zo vele amateurclubs. De eerste doelstelling blijft onze toekomst te verzekeren en financieel te overleven. Sinds maart zijn er geen inkomsten meer en er uiteraard ook bij onze sponsors wordt gesaneerd door de huidige economische situatie. Daar komt nu een nieuwe doelstelling bij: proberen het behoud te bewerkstelligen in eerste nationale in 2020-2021.”

Veel investeringen in de spelerskern zal Mandel United niet meer doen. “Onze belangrijkste basis wordt de sterke en krachtige jeugdwerking”, klinkt het. De West-Vlamingen hopen snel opnieuw toeschouwers te mogen ontvangen. “Anders vatten we de competitie niet aan”, aldus de club, die ook uithaalt naar de Pro League. “Die houdt er een weinig respectvolle houding op na ten opzichte van het amateurvoetbal, zowel financieel als inhoudelijk. We betreuren bijvoorbeeld dat er door de profclubs geen tijdslot kan worden vrijgehouden voor de competitiewedstrijden in het amateurvoetbal.”

Kwaad bloed

De beslissing om Mandel United te laten promoveren zet kwaad bloed bij RAAL, dat zijn zinnen had gezet op de plek in eerste nationale. “Onze club heeft sinds zijn heroprichting in 2017 altijd een coherente en respectvolle houding aangenomen. We hebben in de strijd tegen het coronavirus bijvoorbeeld altijd het algemeen belang voorop gehouden. Sportief hadden we er alle belang bij dat de competitie vorig seizoen voortging. Hoewel de titel en promotie via de eindronde nog speelbaar waren, legden we ons neer bij de gedwongen competitiestop”, aldus RAAL in een persbericht. De ploeg uit La Louvière eindigde na 24 afgewerkte speeldagen met 46 punten op de derde plaats na Frans Borains (52) en Meux (48).

Maar de club voelt zich onrecht aangedaan nu de promotie via de groene tafel naar Mandel United gaat. “Die plek in de eerste nationale komt RAAL toe. Als de Pro League drie maanden geleden meteen had geopteerd voor een 1A met 18 ploegen, bestond daar geen twijfel over. De promotie van Seraing en RWDM naar 1B, twee clubs aangesloten bij het ACFF, veronderstelt minstens één Franstalige promovendus. Er was maar één ploeg in tweede nationale ACFF die aan de promitievoorwaarden voldeed, namelijk RAAL (Francs Borains promoveerde al rechtstreeks, red.)”, klinkt het.

RAAL beweerde ook betere sportief resultaten behaald te hebben vorig seizoen, al geeft het toe dat het moeilijk is om verschillende reeksen te vergelijken. De Henegouwse club was voorstander om met 18 ploegen (inclusief Mandel United, Bochelt en RAAL) voort te gaan in eerste nationale, maar dat scenario werd niet weerhouden. RAAL bestudeert nog hoe de beslissing van de werkgroep van Voetbal Vlaanderen en ACFF aan te zullen vechten. “We zullen alle nodige stappen nemen om onze rechten te vrijwaren”, besluit de Henegouwse amateurclub.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.