Richard Carapaz verschalkt uitgedund peloton in Ronde van Polen, zware val van Fransman Delage

Richard Carapaz verschalkt uitgedund peloton in Ronde van Polen, zware val van Fransman Delage

Foto: EPA-EFE

Richard Carapaz heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Ineos-kopman verschalkte in de laatste kilometer het uitgedunde peloton met een fikse uitval. De Giro-winnaar hield stand tot op de meet.

De derde etappe met aankomst in Bielsko-Biala moest een eerste test worden voor de klassementsrenners. Een geaccidenteerd parcours maar zeker niet van die aard om voor grote verschillen te zorgen. Thomas De Gendt stak een paar keer de neus aan het venster, in de slotfase probeerde de Australiër Nathan Haas het uitgedunde peloton te verschalken. Maar bij het ingaan van de slotronde van zeven kilometer kwamen alle favorieten weer bij elkaar.

Niet alle snelle mannen bleken overboord. Lotto-Soudal kon rekenen op een attente John Degenkolb, zijn landgenoot Max Schachmann zat ook netjes vooraan. En ook Jasper Philipsen bewees opnieuw enkele stappen voorwaarts te hebben gezet door zich vooraan te handhaven. Maar tegen de uitval van Richard Carapaz had niemand een verhaal.

Diego Ulissi strandde op enkele meters. Met een zevende plaats bewees Jasper Stuyven klaar te zijn voor het zwaardere werk, Tim Wellens finishte op de negende plaats. Carapaz neemt de leiderstrui over van wereldkampioen Mads Pedersen.

1 Richard Carapaz (Team INEOS) 5:04:54

2 Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) ,,

3 Rudy Molard (Groupama - FDJ) ,,

4 Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) ,,

5 Wilco Kelderman (Team Sunweb) ,,

6 Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) ,,

7 Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) ,,

8 Ryan Gibbons (NTT Pro Cycling) ,,

9 Tim Wellens (Lotto Soudal),,

10 Rafał Majka (BORA - hansgrohe) ,,

Klassement na rit 3

1 Richard Carapaz (Team INEOS)13:02:36

2 Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) 0:04

3 Kamil Małecki (CCC Team) ,,

4 Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) 0:06

5 Rudy Molard (Groupama - FDJ) ,,

6 Ryan Gibbons (NTT Pro Cycling) 0:10

7 Rui Costa (UAE-Team Emirates) ,,

8 Rafał Majka (BORA - hansgrohe) ,,

9 Neilson Powless (EF Pro Cycling) ,,

10 Eddie Dunbar (Team INEOS) ,,

Richard Carapaz verschalkt uitgedund peloton in Ronde van Polen, zware val van Fransman Delage
Foto: EPA-EFE

Zware val van Mickael Delage

De 35-jarige Delage werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij bleef de hele tijd bij bewustzijn. Delage gaat nu onder de scanner, vanavond communiceert de Franse ploeg over zijn toestand.

Woensdag werd de Ronde van Polen opgeschrikt door de wel erg zware valpartij van Fabio Jakobsen in de openingsetappe. De 23-jarige Nederlandse sprinter van Deceuninck - Quick-Step werd in de laatste meters van de sprint ingesloten door zijn landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en vloog door de hekken heen. Hij liep verschillende breuken in het aangezicht op en verloor al zijn tanden. Woensdagnacht werd hij vijf uur lang geopereerd in het ziekenhuis van Sosnowiec. Intussen werd hij uit zijn kunstmatige coma gehaald en maakt hij het naar omstandigheden goed.

Richard Carapaz verschalkt uitgedund peloton in Ronde van Polen, zware val van Fransman Delage
Foto: PRESSE SPORTS
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.