Zware opdoffer voor Club Brugge: landskampioen gaat onderuit tegen Charleroi

Zware opdoffer voor Club Brugge: landskampioen gaat onderuit tegen Charleroi

Charleroi neemt de drie punten mee naar Mambourg. Foto: Photo News

Een tweede uppercut op acht dagen tijd. Club Brugge verloor opnieuw, deze keer tijdens de opener van de Jupiler Pro League tegen Charleroi. Ondanks duidelijk overwicht kon Morioka na een blunder van Mechele het enige doelpunt van de match scoren. Clement en de zijnen moeten nu al voor de spiegel gaan staan.

20 miljoen. Minstens. Dat is de prijs die Club Brugge deze zomer wil voor Emmanuel Dennis, het woelwater dat zaterdag tegen Charleroi nog eens aan een wedstrijd begon. Atalanta heeft geboden, maar Dennis dribbelt nog steeds in Brugge. De Nigeriaan heeft zijn voor -en tegenstanders. Wat hij ook zéker heeft, is een soort X-factor waar het bij Club tijdens de bekerfinale serieus aan mankeerde. Een slechte controle die uitloopt op een goede dribbel, een versnelling die eens verrast: tegen een goed georganiseerd blok als Charleroi was dat broodnodig. Al was het ook opmerkelijk dat Club véél vuriger aan de match begon in vergelijking met vorige week. Hadden ze een donderpreek van de voorzitter gekregen? Wie weet, maar aan de rust moest het alleszins altijd 1-0 zijn. De beste kansen waren unaniem voor Club Brugge. Maar het leverde niets op.

Zware opdoffer voor Club Brugge: landskampioen gaat onderuit tegen Charleroi
Simon Deli moest al snel geblesseerd richting kleedkamer vertrekken. Foto: Photo News

Badji vond al snel Penneteau op zijn weg, Dennis maakte later hetzelfde mee. Ondertussen hadden Sobol en Mata gedreigd vanop afstand terwijl Charleroi amper een kans kon klaarmaken. Club leek alleszins wakker voor die opener van de competitie. Dat het na 20 minuten Deli al verloor met een blessure, was wel een domper. De Ivoriaanse reus is al eventjes op de sukkel en wandelde plots naar de kant. Straks moet blijken hoe ernstig de situatie is. Clement, die ook al Mitrovic voor lange tijd verloor, houdt zijn adem in. Al moest het ergste dan nog komen.

Opletten voor counters

Club probeerde na de rust het aanvallende spel aan te houden, maar het botste telkens op de stevige muur uit Charleroi. Dreiging was er wel, maar de laatste bal kon telkens net niet afgewerkt worden door Vormer en Diatta. Ondertussen bleef het opletten voor de counters van Charleroi: Dessoleil verraste bijna toen hij voorlangs kopte. Een klein kwartier voor tijd gebeurde het ongelofelijke: Charleroi op voorsprong. Mechele blunderde ongelofelijk toen hij op Mata wou inspelen maar de bal simpel aan de Japanner gaf, die laatste vloerde Mignolet met een laag schot. Een opdoffer van formaat voor Club, dat nu nog alles uit de kast moest halen om een puntje te pakken. Dennis kwam ondertussen nog eens dichtbij, maar miste zijn dropshot compleet.

Charleroi ging de voorsprong nu met hand en tand verdedigen en Clement gooide met De Ketelaere voor Sobol een extra aanvaller op het veld. Veel zoden aan de dijk bracht dat niet: je zag de moed letterlijk elke seconde dieper in de schoenen zakken. Voor Club werd het uiteindelijk een tweede uppercut op acht dagen tijd. Het moet na één competitiematch al voor de spiegel gaan staan.

Zware opdoffer voor Club Brugge: landskampioen gaat onderuit tegen Charleroi
Ryota Morioka zorgde voor het enige doelpunt in de wedstrijd. Foto: BELGA

Mignolet: ‘We moeten antwoorden vinden”

Simon Mignolet was de beste speler bij Club Brugge, al zag hij dat zelf anders. “Neen, dat was Brandon Mechele tot hij dat foutje maakte”, aldus de doelman. “Dat zijn nu eenmaal dingen die gebeuren. Bij een doelman of een centrale verdediger wordt zoiets afgestraft en dat is pijnlijk. Net als de nederlaag.”

De Rode Duivel weet waar Club Brugge aan toe is dit seizoen, als uitgesproken titelfavoriet. “Heb je gezien hoe Charleroi die zege vierde? Dat zegt alles. Het is de eerste wedstrijd van het seizoen en ze vieren het heel uitbundig. Dan weet je als Club waar je voor staat. Pas op, dat is logisch. Wij zijn de kampioen en speelden vorig seizoen heel sterk. We zullen moeten werken om dergelijke blokvorming van de tegenstander te ontwrichten. We weten wat te doen de komende weken. Manieren vinden om het gebrek aan ruimte dat ons wordt gegund, te vinden. En Charleroi is ook een goede ploeg.”

Verliezen tegen Antwerp in de bekerfinale, nu in de eerste wedstrijd van het seizoen. De start van blauw-zwart is zwak. “Dit was anders dan vorige week. Iedereen die op het veld stond, heeft nu alles gegeven. Dat was vorige week niet zo. We wilden antwoorden en zeker niet zo slap beginnen. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen. Gebrek aan publiek? Dat wil ik niet als excuus gebruiken. Evenmin als de warmte.”

LEES OOK (N+). “Club Brugge mist zijn publiek. En daar valt op korte termijn niets aan te veranderen”

LEES OOK (N+).ONZE PUNTEN. Opnieuw twee buizen bij Club Brugge

Zware opdoffer voor Club Brugge: landskampioen gaat onderuit tegen Charleroi
Foto: Photo News

Clement: “Groot verschil met bekerfinale”

Philippe Clement zag zijn Club een tweede nederlaag op rij lijden. “Dit komt zeker hard aan”, zei de Club-coah. “Maar er was een groot verschil met de bekerfinale. Iedereen zat mentaal in die wedstrijd vanaf de eerste seconde. Dat was vorige week niet zo.”

“Vorig seizoen heb ik mijn ploeg niet beter zien spelen tegen Charleroi dan vandaag. Dat is nu eenmaal de verdienste van Charleroi. Ze kunnen het de tegenstander moeilijk maken. We hadden vandaag meer balbezit en kansen, maar hebben het niet afgemaakt. Je weet dat je ook geen massa’s open kansen krijgt, want het blok staat er altijd.”

Vorig seizoen leed Club maar één competitienederlaag, uit op Antwerp. Nu gaat het meteen onderuit op de openingsspeeldag. “Ik heb toch meer het gevoel van een hold-up”, zei Clement. “Maar ik wil Brandon Mechele niet afbranden. Buiten zijn fout speelt hij voor mij een heel goeie match. Het nadeel als centrale verdediger is dat als je een fout maakt, de ploeg het cash kan betalen.”

“Los daarvan zitten we niet in onze beste vorm”, moest Clement toegeven. “Zoals geen enkele ploeg nu. Dat het 35 graden was helpt niet om die beste vorm te halen. Je kan de wedstrijd van vandaag niet vergelijken met dezelfde periode vorig jaar. Bij deze temperaturen verlies je veel energie. Het is logisch dat er dan iets minder vuur in de ploeg zat. Er is maar één manier om deze negatieve flow te doorbreken en dat is zo snel mogelijk weer winnen.”

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli (20’ Ricca), Diatta, Vormer, Balanta, Vanaken, Sobol (83’ De Ketelaere), Badji, Dennis (84’ Schrijvers)

Charleroi: Penneteau, Busi, Willems, Dessoleil, Kayembe, Fall, Gillet, Gholizadeh (92’ Tsadjout), Ilaimaharitra (83’ Ribiero Costa), Morioka, Nicholson

Doelpunt : 78’ Morioka (0-1)

Gele kaarten : 17’ Ilaimaharitra, 35’ Busi, 42’ Sobol, 54’ Dennis, 64’ Willems

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Visser

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.