Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil

Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil

Marko Bakic bezorgde de Henegouwers nog een punt. Foto: Photo News

Na het feest volgt de kater. Ivan Leko is in zijn eerste competitiematch als coach van Antwerp niet verder geraakt dan een gelijkspel tegen Moeskroen. Refaelov leek Antwerp met een strafschop op weg te zetten naar een makkelijke overwinning, maar een fraaie knal van invaller Bakic besliste er anders over. Vermijdbaar puntenverlies voor ‘The Great Old’.

LEES OOK. ONZE PUNTEN. Vervanger Lamkel Zé kan niet imponeren, grootste lichtpunt bij Antwerp speelde achterin

Geen Lamkel Zé in de basis bij Antwerp. De Kameroener werd niet beloond voor zijn sterke bekerfinale en mocht (met mondmaskertje) plaatsnemen in de tribune tussen de andere invallers. In zijn plaats debuteerde Nill De Pauw. Ook tussen de palen kregen we een debutant: Jean Butez (ex-Moeskroen) nam de plaats in van Matijas. De bezoekers hadden naar jaarlijkse gewoonte wel een grondige facelift ondergaan: Moeskroen-coach Da Cruz bracht zeven nieuwkomers aan de aftrap waarvan zes huurlingen van Lille.

Straffe Koffi

Lag het aan de drukkende hitte, de desolate aanblik van een lege Bosuil of lag het bekerfeest toch nog wat zwaar op de maag? Wat de reden ook was, de wedstrijd kwam tergend traag op gang. Moeskroen respecteerde keurig de social distance met het Antwerpse doel en plooide van bij de aftrap massaal terug. Antwerp voetbalde te traag en te ongeïnspireerd om de Henegouwse muur te ontmantelen en moest meer dan een halfuur wachten op een eerste echte doelkans. Pius kopte een hoekschop van Juklerod goed naar de hoek maar de nieuwe Moeskroen-doelman Hervé Koffi kon er nog met een handje bij.

Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil
Refaelov mocht de strafschop omzetten. Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De nationale doelman van Burkina Faso moest even later opnieuw vol aan de bak. Na een goede aanval, opgezet door Refaelov, weerde hij eerst een knal van Haroun af en ook de herneming van Juklerod werd knap uit het dak van het doel gezweefd door de Burkinees die een goede eerste indruk maakte. Die kans kreeg zijn overbuur Jean Butez niet. De opvolger van Sinan Bolat zag in de hele eerste helft één bal: een ongevaarlijk afstandsschotje van Badibanga.

Strafschop Refaelov

Kort na de rust kreeg Antwerp dan toch zijn doelpuntje. De Pauw zette zich door op rechts en bracht de bal laag voor, Onana ging iets te nadrukkelijk aan Mbokani hangen en Verboomen wees naar de stip. Een klus voor Refaelov: de Israeliër stuurde Koffi naar de ene hoek en plaatste de bal netjes in de andere (1-0). Het moeilijkste deel van de klus leek daarmee geklaard voor Antwerp. Moeskroen bleef in zijn egelstelling steken en liet Antwerp rustig verder domineren. Iets na het uur kwam de thuisploeg dicht bij de 2-0. Refaelov ging zijn kans na een strakke verre bal van De Laet maar wéér lag Koffi in de weg.

Bakic vanuit het niets

Op zoek naar het bevrijdende tweede doelpunt bracht Leko toch maar Lamkel Zé in voor de laatste twintig minuten. Tot zijn ontzetting zag hij echter hoe een eerste echt momentje van Moeskroense druk meteen resulteerde in de gelijkmaker. De Antwerpdefensie kreeg een corner niet weggewerkt, Agouzoul legde af voor Bakic en de invaller borstelde de bal heerlijk van buiten de zestien voorbij een kansloze Butez (1-1).

Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil
Marko Bakic pingelde de gelijkmaker binnen. Foto: BELGA

Met de inbreng van Nsimba en Benson zette Leko nog alles op alles om het puntenverlies af te wenden. Lamkel Zé, Refaelov en Mbokani zorgden nog voor een paar hete standjes voor dopel maar echte wereldreddingen moest Koffi niet meer verrichten om Moeskroen met een gevleid punt terug naar huis te sturen. Antwerp start zo aan de competitie met vermijdbaar puntenverlies. Moeskroen graait zijn eerste gouden puntje mee.

Antwerp: Butez, Seck, Junior Pius, De Laet , Buta, Hongla (67’ Lamkel Ze), Haroun, Juklerod (‘85 Benson), Refaelov, Mbokani, De Pauw (80’ Nsimba).

Moeskroen: Koffi, Ciranni, Agouzoul, Bocat, Antonov, Faraj (80’ Saglik), Hocko, Van Durmen (73’ Bakic), Onana, Badibanga (72’ Tabekou), Postolachi.

Doelpunten: 49’ Refaelov (1-0 pen.), 78’ Bakic.

Gele kaarten: 48’ Onana, 59’ Buta, 76’ De Laet.

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Verboomen

Ivan Leko:Decompressie is normaal na historische prestatie”

De beker heeft hij al op zak. Zijn eerste driepunter in de competitie als coach van Antwerp nog niet. Ivan Leko reageerde na het gelijkspel tegen Moeskroen (1-1) ontgoocheld maar riep verzachtende omstandigheden in. “In normale omstandigheden winnen we deze match altijd”, vertelde de Kroaat.

Een week geleden vloog hij nog in de armen van zijn stafleden, deze week hield Ivan Leko zich wel netjes aan de coronarichtlijnen na affluiten. Veel reden tot vieren had hij ook niet. “Ik ben ontgoocheld met dit resultaat. Net als de supporters, de spelers en de rest van de staf”, sprak Leko op de persconferentie achteraf. “We hadden op meer gerekend dan een punt. Maar dat is nu eenmaal voetbal. Moeskroen had twee ballen tussen de palen en geen enkele doelpoging van binnen de zestien. Wij hadden vijf, zes goede kansen en toch spelen we gelijk. In normale omstandigheden winnen we deze match altijd.”

‘Spelers niets verwijten’

Vervolgens kwam Leko met een opsomming van verzachtende omstandigheden voor zijn team. “Ten eerste is het normaal dat er een zekere vorm van decompressie is na een historische prestatie zoals die van vorige week. Ten tweede was het heel zwaar om te voetballen in temperaturen tussen 35 en 38 graden. Ten derde voelden we de afwezigheid van ons publiek en ten vierde is Moeskroen niet de meest aantrekkelijke tegenstander om je voor op te laden. Ik kan mijn spelers eigenlijk niets verwijten. Iedereen heeft zijn job gedaan. Verdedigend hebben we niets weggegeven en offensief hebben we genoeg gecreëerd om deze match te winnen.”

Geen Zé aan de aftrap

Dat hij Lamkel Zé, toch één van de uitblinkers in de bekerfinale, op de bank zette verklaarde Leko als ‘een keuze van de staf gebaseerd op wat we deze week hebben gezien op training.’ Om diezelfde reden zaten Ivo Rodrigues en nieuwe doelman Beiranvand volgens Leko niet in de selectie. “Ik heb gekozen voor de beste 18 spelers in functie van het team.”

Tot slot benadrukte Leko nogmaals dat dit Antwerp, ondanks de bekerwinst, ‘not ready’ is. “Dat zei ik trouwens ook al na de bekerfinale. We staan nog niet waar we moeten staan maar we zijn wel op de goede weg. Alleen door hard te werken zullen we verder groeien.”

Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil
Foto: Photo News

Jean Butez: “Ontgoochelend als je zo moet debuteren”

Geen Davor Matijas in de goal bij Antwerp. De piepjonge goalie had het nochtans goed gedaan in de beker. Maar Ivan Leko koos zoals verwacht voor de iets oudere Jean Butez tussen de palen, nota bene tegen zijn ex-ploeg Moeskroen: “We hebben drie keepers, dus ik ben gewoon de concurrentie aangegaan, zoals ik dat altijd zal blijven doen”, zei Butez.

Butez was werkloos tegen zijn ex-club Moeskroen, op die ene pegel van Marko Bakic na: “Als je debuteert met weinig werk en dan zo’n goal tegen krijgt, is dat uiteraard ontgoochelend”, wist Butez, die geen speciaal sentiment vertoonde tegen zijn ex-club: “Speciaal was het zeker niet, eerder een match als een andere. Alleen jammer dat het ons niet lukte om de drie punten thuis te houden tegen het blok dat Moeskroen bracht.”

Maar dat blok hield relatief goed stand, kende wat geluk én zag Bakic dus die fraaie 1-1 binnen vlammen: “Een mooie goal, al moet ik toegeven dat ik die bal niet echt goed zag komen”, zei Butez, die zo wel gewaarschuwd is met dit Antwerp, want Moeskroen zal niet de laatste ploeg zijn die op die manier op de Bosuil zal komen spelen: “Een knal en goal, dat zijn zaken die je meemaakt tegen dit soort tegenstanders. Maar al aan de rust wisten we dat Moeskroen als laag blok zou gaan spelen, en dat we best zelf het verschil zouden maken. Jammer genoeg is dat onvoldoende gelukt om de winst dus thuis te houden”, besloot Butez.

Zomeraanwinst Nill De Pauw: “Als Ivan me nodig heeft, dan kan hij altijd op mij rekenen”

Antwerpcoach Ivan Leko voerde twee wissels door in vergelijking met de bekerfinale van vorige week. Martin Hongla kreeg zijn kans, maar het was vooral uitkijken naar het debuut van Nill De Pauw. De 30-jarige flankspeler maakte geen grootse indruk, en werd dan ook voortijdig gewisseld: “Ach, er zit zo veel talent in deze groep, en van de coach zal iedereen zich mogen bewijzen”, dacht De Pauw op de persbabbel.

Maar eerst de wedstrijd zelf. Antwerp was baas tegen Moeskroen. Al vroeg in de match, en dat zou zo blijven duren. Refaelov lukte een strafschop, waardoor iedereen dacht dat de Great Old omzeggens met de vingers in de neus naar winst zou hollen. Niets was echter minder waar, want de Henegouwers kregen één huizenhoge kans en benutten die ook: “Moeskroen speelde erg defensief, maar het zal niet de enige club zijn die zo naar de Bosuil zal afzakken. En het bleek ook dat ze aan één kans genoeg kunnen hebben, dus hun 1-1 was voor ons het enige minpunt”, dacht De Pauw. “Aan ons om straks die kansen zelf beter af te werken, want defensief stonden we er zeker en vast”, zei de aanvaller, die toch een beetje onverwacht in de basis stond: “Dat weet ik nog zo niet. Maar Leko weet dat hij op mij kan rekenen als hij me nodig heeft, dus toen hij vroeg of ik er klaar voor was, heb ik uiteraard niet getwijfeld. Maar het is nog vroeg om de balans op te maken, want er was al wat in- en uitgaand verkeer qua spelers, en dat zal nog niet gedaan zijn”, wist De Pauw, die wellicht geen feestje bouwde met de kleedkamer na de toch wel pijnlijke 1-1 tegen dit Moeskroen: “Na de rust wisten we dat we zouden moeten doorduwen om er 2-0 van de maken. Dat is ons niet gelukt. Ik denk dus dat we best lessen kunnen trekken na die 1-1, en dat we nog beter de oplossing moeten leren vinden”, zei de ex-speler van Lokeren.

Ook bekerwinnaar Antwerp kent valse start: Moeskroen graait puntje mee op Bosuil
Foto: Photo News

Is het dan niet sneu dat Antwerp niet kon winnen van ‘maar’ Moeskroen, dat weinig tot niet imponeerde op de Bosuil, op die ene wereldgoal na? “De bedoeling was zeker om te winnen, zeker bij onze coach. Maar je weet ook vandaag: in deze omstandigheden is élke match een ware finale. Nogmaals: Moeskroen kwam héél defensief voor de dag, en wij hebben nog werk aan de winkel qua efficiëntie. Maar dat komt goed met spelers als Refaelov en Mbokani, daar ben ik zeker van. Anderzijds zullen er dus nog ploegen als Moeskroen naar hier komen, dat moeten we ook beseffen.”

En wat met de omstandigheden? Geen volk, de hitte, het speelde niet in de kaart van alvast Antwrp: “Hitte en geen fans, ja. Ach, je kan veel excuses inroepen, maar dat doe ik niet, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Nu moeten wij de analyse maken en straks scherper in onze acties zijn”, wond De Pauw er andermaal geen doekjes om. En tot slot: De Pauw mocht dan wel starten, de aanvaller werd ook voortijdig gewisseld. Geen echt lekkere binnenkomer op de Bosuil, toch? “De coach wilde na die 1-1 nog absoluut gaan winnen, dat bewees hij met wel zeven à acht aanvallende spelers op het veld. Dan weet je dat de ploeg voorrang moet krijgen, en daar heb ik niet het minste probleem mee”, besloot De Pauw.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.