Recordtemperaturen, maar geen recordproductie van zonne-energie

Recordtemperaturen, maar geen recordproductie van zonne-energie

Themabeeld Foto: REUTERS

Ondanks de aanhoudende hittegolf produceren zonnepanelen geen uitzonderlijke hoeveelheden energie. Volgens cijfers van stroomnetbeheerder Elia bedroeg het aandeel hernieuwbare energie, dus zonne- en windenergie samen, vorige week 15 procent in de energiemix van ons land, terwijl in de lente veelal hogere aandelen werden opgetekend.

In het voorjaar klom het aandeel hernieuwbare energie regelmatig boven de 20 procent, soms zelfs tot boven de 25 procent. Maar na een piek van 29 procent in de week van 29 juni tot 5 juli bleef het aandeel in juli steeds steken onder de 20 procent. En ondanks de hittegolf die vorige week van start ging, bleef het aandeel ook vorige week dus beperkt tot 15 procent. Volgens Elia zijn zonnepanelen in de zomer doorgaans goed voor 70 procent van de hernieuwbare energie, in de winter is dat omgekeerd.

Ook uit de online stroomvoorspeller van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat de productie van zonnepanelen dezer dagen geen hoge toppen scheert. Zo was voor deze maandag voorspeld dat zonne-energie alleen in 11 procent van de totale dagvraag zou voorzien. Voor dinsdag is dat 10,5 procent. Op 28 mei was dat nog 16,6 procent.

“De maanden april en mei zijn altijd beter dan juli en augustus”, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van ODE, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen. “Zo is het vandaag warm, een beetje overtrokken zelfs. En bij echte warmte produceren zonnepanelen altijd iets minder.”

“Het is vooral licht dat belangrijk is bij het proces om zonnestralen in energie om te zetten”, legt Björn Verdoodt uit, woordvoerder van netbeheerder Fluvius. “Warmte zoals nu heeft een negatieve invloed op dat proces. Maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen momenteel geen werk hebben: het is nu gewoon iets minder ideaal.”

Corrigeer

MEER NIEUWS