Nigeriaanse zanger (22) krijgt doodstraf voor belediging van profeet Mohammed

Nigeriaanse zanger (22) krijgt doodstraf voor belediging van profeet Mohammed

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft een 22-jarige zanger maandag achter gesloten deuren tot de strop veroordeeld voor belediging van de moslimprofeet Mohammed in een liedje dat hij via Whatsapp had verspreid. Na de publicatie van het liedje in maart staken boze demonstranten het huis van Yahaya Aminu Sharif in brand en eisten zijn vervolging, waarna hij werd aangehouden.

In meerdere provincies in het noorden van Nigeria geldt sinds begin deze eeuw de sharia, islamitische wetgeving. Die veroordeelt mensen ter dood voor overspel, moord, homoseksualiteit en eenmaal voor blasfemie. Geen van deze doodstraffen is tot nu toe voltrokken.

De doodstraf voor blasfemie betrof een geestelijke van een soefi-gemeenschap, een stroming binnen de islam die voor sommige andere moslims als ketters geldt. Ook Sharif behoort tot een soefi-orde. Wat de man precies heeft gezongen is onduidelijk. De zanger heeft een maand om tegen de doodstraf beroep aan te tekenen.

De rechtbank veroordeelde ook nog een dertienjarige jongen tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij tijdens een woordenwisseling met een vriend Allah had beledigd.

Corrigeer

MEER NIEUWS