Burgemeester Blankenberge: “Brusselse politie moet jongeren en bendes er al op perron in Brussel uithalen”

 

 ©  BELGA

De burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA), wil steun van de federale overheid om gewelddadige incidenten zoals zaterdag te vermijden. Ze pleit ervoor dat de Brusselse politie de jongeren er al op het perron uithaalt. “Criminelen zijn niet welkom in Blankenberge’, klonk het in ‘Terzake’.

Simon Grymonprez

Zaterdagavond werden twintig jongeren uit het Brusselse gearresteerd nadat er op het strand rellen met de politie waren ontstaan. Zondag weerde Blankenberge dan ook dagjestoeristen om de rust te doen terugkeren. “De time-out was nodig”, aldus burgemeester Dumery. “Ondertussen hebben we al meer zicht op wie de relschoppers waren. Het gaat om jongeren die lid zijn van verschillende jeugdbendes en gedronken hadden. Sommigen hadden ook drugs gebruikt.” Dumery zei ook dat “het jongeren zijn die onze waarden en normen niet hebben”.

LEES OOK. Nieuwe beelden van vechtpartij Blankenberge halen verklaringen verdachten onderuit: ze kenden mekaar wél en ze kwamen om te knokken (+)

“Er moet ondersteuning komen vanuit Brussel”, zei Dumery. “Dit is federale materie die mijn stadsgrenzen overschrijdt. De politie in Brussel ként deze jongeren. Waarom kan men in Brussel op de perrons geen politie voorzien om die jongeren of bendes eruit te halen? Bij ons is iedereen welkom, behalve die criminelen. Een groep van twintig of dertig mensen die met de trein naar de kust reist, dat kan sowieso niet in coronatijden.”

LEES OOK. Wie zijn de relschoppers van Blankenberge? “Gekend voor waslijst aan strafbare feiten” (+)

Dumery beklemtoont dat de gemeente voorzien was op veel volk. “We hebben de ganse dag gemonitord. Elk uur ging een drone over ons strand. Maar je hebt geen vat op wie naar je strand komt, en daar zit het probleem. Er is deze zomer een totaal nieuw toerisme: mensen die een jaar geleden misschien elders zouden gaan en nu naar de Belgische kust komen. Er zijn heel veel mensen van allochtone origine naar de kust gekomen. Het merendeel heeft zich aan de regels en aan de coronamaatregelen gehouden. Er is een kleine minderheid die dat niet heeft gedaan, en die kleine minderheid is gekend bij justitie.”

LEES OOK. Politie houdt jongeren “met zelfde profiel” tegen in Blankenberge: “We zouden dat ook doen met twintig blanke Gentenaars” (+)

bekijk ook

Massale vechtpartij op het strand van Blankenberge: “Parasols vlogen in het rond, stokken van zeilen gebruikt als wapens”

Meer over Hittegolf