‘Zwemmersjeuk’ aangetroffen in provinciaal domein in Diksmuide: “Ga het water niet meer in”

‘Zwemmersjeuk’ aangetroffen in provinciaal domein in Diksmuide: “Ga het water niet meer in”

De IJzerboomgaard bij de opening in 2018. Foto: krv

Diksmuide -

In het provinciaal domein IJzerboomgaard vlakbij de IJzertoren in Diksmuide is zwemmersjeuk in het water vastgesteld. Het wordt sterk afgeraden nu in het water te gaan. Daarvoor waarschuwen de stad en politiezone Polder.

De zwemmersjeuk in het water van het domein werd afgelopen weekend vastgesteld. Zwemmersjeuk komt voor in proper natuurwater en is afkomstig van de larven van de platworm. Die ontstaan bij waterslakken en planten zich voornamelijk voort bij bijvoorbeeld eenden. Als die in open wateren vertoeven zoals de IJzerboomgaard kunnen ze de miniscule wormen doorgeven aan de huid van mensen via het water.

Als zwemmers getroffen worden door zwemmersjeuk ontstaan hevig jeukende rode bultjes. Die zijn op zich ongevaarlijk en er is buiten het smeren van zalf geen behandeling. De jeuk kan wel langere tijd aanhouden.

Snel douchen

“Daarom raadt het stadsbestuur sterk af in het water te gaan”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Sowieso is zwemmen in het provinciaal domein eigenlijk verboden maar pootjebaden mag. Dat doe je nu beter ook niet. Het is verleidelijk met deze hitte om afkoeling te zoeken in de plassen, die aan de IJzerboomgaard nog goed gevuld zijn. Maar wie verfrissing zoekt gaat beter naar het zwembad De Pluimen.”

Wie toch getroffen is door zwemmersjeuk neemt best snel een grondige douche en zoekt eventueel de huisarts op. Domeinwachters houden de toestand in de IJzerboomgaard in de gaten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio