Telecomoperatoren willen zendmast aan De Averegten: “Te weinig ontvangst in buurt van groendomein”

Telecomoperatoren willen zendmast aan De Averegten: “Te weinig ontvangst in buurt van groendomein”

De zendmast van 39 meter hoog zou naast het onthaalgebouw van het groendomein komen. Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg / Hallaar -

Telecomoperatoren Orange en Telenet willen een zendmast van 39 meter hoog bouwen naast het onthaalgebouw van provinciaal groendomein De Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg). Intussen is een adviesvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente.

“Telenet en Orange stelden na klachten van buren en organisaties vast dat er in de omgeving van De Averegten te weinig ontvangst is”, zegt directeur van de provinciale groendomeinen regio Kempen Els Goyvaerts. “Tijdens een zoektocht naar ruimte kloppen operatoren wel vaker aan bij overheden. Op een aantal andere groendomeinen staan ook al masten.”

De provincie zocht voor de nieuwe mast naar een plekje buiten de natuurzone of het bos. “Recent kochten we nog een stuk recreatiezone bij aan naast het onthaalgebouw van De Averegten”, zegt Goycaerts. “Daarvan kunnen we wel een klein stukje afstaan. We zien er weinig negatieve impact voor de natuur in. Onze wachter had zelfs het idee om er eventueel roofvogelkasten in te hangen. Die mogelijkheid moeten we nog onderzoeken.”

Voor het groendomein kan de mast volgens Goyvaerts dus een meerwaarde zijn. “Het bereik in het domein is zeker niet optimaal”, zegt ze. “Bij grotere evenementen zou het kunnen dat het systeem crasht. Op termijn zouden we de mobiele data ook anoniem kunnen gebruiken om er praktische informatie uit te halen. Zo zouden we bijvoorbeeld een beter zicht kunnen krijgen op welke de drukste momenten zijn en of we ergens meer parking moeten voorzien. Dat zijn toepassingen waar we op termijn wel aan denken.”

De timing van de werkzaamheden hangt af van de gemeente en de operatoren zelf. Het zou kunnen dat er naast Orange en Telenet nog een derde provider bij op de mast aansluit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio