De Wever en Magnette zetten gesprekken met Groen en Ecolo verder

De Wever en Magnette zetten gesprekken met Groen en Ecolo verder

Foto: BELGA

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben woensdagmiddag drie uur samengezeten met Ecolo en Groen. De ecologisten komen later deze week nog eens terug.

De preformateurs hebben met hun bubbel van vijf (N-VA, PS, CD&V, SP.A en CDH) al ze 69 zetels, 70 als onafhankelijke Emir Kir blijft meestemmen met zijn voormalige partij PS. Ze hebben nog één partij nodig. De groene partijen zijn - zeker voor N-VA - niet de voorkeurspartner. Andersom vonden de ecologisten dan weer dat de nota van de preformateurs te weinig groene accenten bevatte. Twee dagen lang onderzochten de ‘sjerpa’s’ van N-VA en PS hoe ze hen konden tegemoetkomen. Maar volgens onze bronnen was dat nog niet helemaal voldoende voor Ecolo-Groen. Later op de week zou er echter wel een nieuw gesprek volgen.

Het liefst van al zouden de preformateurs sowieso verder gaan met Open VLD alleen. Maar die hebben zich vastgeklonken aan de MR van Georges-Louis Bouchez. En die vinden vooral De Wever en SP.A dan weer onbetrouwbaar. De liberalen weigeren om nog eens langs te komen zolang de preformateurs “geen duidelijkheid scheppen en ons tegen de groenen uitspelen”. De preformateurs zijn wel van plan om hen nog een uitnodiging te sturen.

Corrigeer

MEER NIEUWS