Ook zus van de coach van Nina Derwael ligt onder vuur na getuigenissen van misbruik door jonge turnsters

Ook zus van de coach van Nina Derwael ligt onder vuur na getuigenissen van misbruik door jonge turnsters

Foto: Photo News

Niet enkel de werkwijze van de voorbije jaren van de turncoaches die Nina Derwael en de andere seniores trainen, het Franse coachkoppel Marjorie Heuls en Yves Kieffer, wordt in vraag gesteld. Jongere turnsters nemen ook Virginie Heuls, de zus van de hoofdcoach, op de korrel over al dan niet vermeend mentaal en verbaal misbruik.

Verderop in deze krant getuigen de ouders van de turnbelofte Kato De Laet – en de inmiddels voormalige turnster zelf – hoe hun dochter mentaal werd gekraakt en hoe volgens hen onder anderen Virginie Heuls daar mee een rol in speelde. Ze komen vooral naar buiten “omdat de verhalen in het Belgische turnen worden afgeschilderd als iets uit het verleden”. De Laet (15) stopte amper een jaar geleden op de topsportschool, in de zomer van 2019. Ze kwam als Belgisch kampioene in haar leeftijdscategorie aan in Gent. Daar trainde ze bij onder meer Virginie Heuls en David Spagnol. Beide Fransen zijn niet enkel coaches, maar zijn ook partners, net zoals haar zus Marjorie een koppel vormt met Kieffer.

Geen losstaand verhaal

Het is geen losstaand verhaal. Ook de intussen 14-jarige Noë Canale, dochter van de gewezen voetballer en momenteel trainer/uitbater van de Genkse voetbalschool Soccer Arena Pino Canale, klaagde via haar mama over Virginie Heuls. Het gaat om soortgelijke toestanden: weinig communicatie met de ouders, niet klagen ondanks blessures, geen positieve aanpak...

Bij de Gymfed wachten ze het onderzoek af. Ze nodigen iedereen uit om hun verhaal te doen bij de onafhankelijke ethische commissie en willen rekening houden met het advies dat die geeft, welke gevolgen dat ook heeft. Inmiddels hadden de belangrijkste initiatiefneemsters van de grieven over het Belgische turnen een naar eigen zeggen “constructief” gesprek met Vlaams minister van Sport, Ben Weyts (N-VA).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.