Liberalen en groenen trekken samen aan de alarmbel: “Aanpak van preformateurs leidt tot een nog complexere staatsstructuur”

Liberalen en groenen trekken samen aan de alarmbel: “Aanpak van preformateurs leidt tot een nog complexere staatsstructuur”

Meyrem Almaci (Groen) en Georges-Louis Bouchez (MR)

De liberale en groene partijen willen snel duidelijkheid over de federale coalitie die de koninklijke opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) verkiezen. Dat zeggen Groen, Ecolo, Open VLD en MR in een opmerkelijke gezamenlijke mededeling. De partijen “weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden”, klinkt het.

De liberale en groene families stuurden donderdagmiddag samen een communiqué de wereld in om hun bezorgdheid over de formatie te uiten. “Onder meer rond het institutionele luik”, klinkt het. “De aanpak van de preformateurs leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze.” De vier partijen zijn naar eigen zeggen bereid om mee te werken aan een België dat efficiënter werkt, “ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dag”.

LEES OOK. Dag 445 na de verkiezingen, en een nieuwe regering is er nog altijd niet: steeds meer obstakels voor De Wever en Magnette. Hoe moet het nu verder? (+)

Maar er zijn bedenkingen bij de plannen van de koninklijke opdrachthouders: “Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg. Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar anderen net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen. Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich.”

Welke coalitie?

De groene en liberale families benadrukken dat de tijd dringt. “We willen vermijden dat er verder tijd verloren gaat en vragen aan de opdrachthouders om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen.” Om er aan toe te voegen dat ze weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden.

LEES OOK. Nog een rondje formeren, tot chagrijn van liberalen en groenen: “We zijn de spelletjes van de preformateurs kotsbeu” (+)

De entente tussen de twee families was gisteren al in de maak. Bij N-VA zien ze een overduidelijk manoeuvre richting Vivaldi, een paars-groene regering aangevuld met CD&V en dus zonder de Vlaams-nationalisten. Vooral MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou de voorbije dagen stevig aan die kar getrokken hebben.

De Wever en Magnette moeten op maandag 17 augustus opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Ze zijn al langer op zoek naar een zesde partij - naast N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH - om aan een meerderheid te raken. Vorige week vrijdag zaten ze samen met de liberalen van Open VLD en MR, en woensdag met Groen en Ecolo.

Corrigeer

NIEUWS