Topfavoriet Remco Evenepoel rijdt in Lombardije zijn eerste monument: “Ik heb nog nooit een wedstrijd zo goed voorbereid”

 

 ©  Photo News

Samen met Luik-Bastenaken-Luik moet de Ronde van Lombardije hem het beste liggen. Het levert Remco Evenepoel op z’n 20ste al een uitgesproken favorietenrol op in het Italiaanse monument. Het goudhaantje van Deceuninck - Quick-Step heeft er geen problemen mee: “Het geeft mij meer motivatie dan stress.”

jmg

Normaal wordt de Koers van de Vallende Bladeren op het einde van het wielerseizoen gereden, maar door het bijzondere wielerjaar ligt dat nu even anders. “Om eerlijk te zijn heb ik de startlijst nog niet helemaal doorgenomen”, geeft Evenepoel met de glimlach toe tijdens de videomeeting. “Het is een beetje eigen aan het seizoen, het peloton zal altijd een beetje opgesplitst zijn. Toch staat er genoeg stevige concurrentie aan de start. Jakob Fuglsang bijvoorbeeld, of Vincenzo Nibali. Hij won er al twee keer en kent het parcours helemaal vanbuiten. Ook met Bauke Mollema hou ik rekening, al zal hij wellicht in steun van Nibali rijden.”

Wel een zekerheid: Evenepoel staat zaterdag als onbetwiste kopman aan de start bij Deceuninck - Quick-Step. Met de hulp van youngsters Andrea Bagioli en Joao Almeida en de ervaring van Dries Devenyns moet hij als eerste Belg sinds Philippe Gilbert in 2010 zien te winnen in Lombardije. Als het even kan, wordt hij ook de jongste naoorlogse winnaar in het monument. “De jongste zijn is inderdaad altijd leuk. Het is geen obsessie voor mij, maar het speelt wel in mijn hoofd. Het geeft toch ergens een kleine boost. Ik heb nog nooit een koers zo goed voorbereid als nu, maar toch kan vanalles misgaan, zoals een lekke band op een slecht moment. Anderzijds heb ik ook wel al negen keer gewonnen dit seizoen. Echt gek als ik daarover nadenk.”

Lombardije stond met stip in de agenda van de renner uit Schepdaal aangeduid, net als het WK in Aigle-Martigny met heel wat klimkilometers. Wat dacht Evenepoel toen het nieuws gisteren binnendruppelde en dat hij daar wellicht een kruis over moet maken? “Ik had al heel wat voorbereidingen getroffen, dus het is enorm jammer. Ik trainde specifiek op steile klimmetjes. Ik kan alleen maar hopen dat ze een gelijkaardig parcours ergens anders uittekenen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de UCI slim zal zijn.”

Remco Evenepoel bereidt zich in Italië voor op

Remco Evenepoel bereidt zich in Italië voor op ©  Deceuninck - Quick-Step

Trots op Wout

Het Belgische wielrennen viert hoogtij in de post-corona wedstrijden. Naast Evenepoel doet ook Wout van Aert de monden openvallen. “Wat Wout doet, is natuurlijk ook fantastisch”, vertelt Evenepoel over zijn collega van Team Jumbo-Visma. “Ik ben eigenlijk best trots dat we onze nationaliteit delen. Zowel in de Strade en Sanremo, hoe hij wegrijdt: dat was straf. Wout heeft een fenomenale punch op het einde van zo’n wedstrijd.”

Evenepoel kwam tenslotte ook nog even terug op de gebeurtenissen rond zijn ploegmaat Fabio Jakobsen, die zwaar ten val kwam in de Ronde van Polen. Op dit moment is de Nederlander terug thuis. “Toen de foto’s opdoken van Fabio die eigenhandig het vliegtuig opstapte, ging er een enorme opluchting door iedereen binnen de ploeg. Ik heb de beelden van de val niet meer herbekeken, ik zag het enkel in de koers onder mijn ogen gebeuren. Als je ziet hoe hij er nu door komt na zo’n doodsmak, dan kan je enkel respect hebben voor hoe hij gevochten heeft. Fabio is een enorme sterke beer.”

LEES OOK. Ondertussen elders in Italië: Remco Evenepoel verkent finale Ronde van Lombardije

 

 ©  Photo News

Meer over Remco Evenepoel

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie