Frankrijk stuurt gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Middellandse Zee te midden van Grieks-Turkse spanningen

Frankrijk stuurt gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Middellandse Zee te midden van Grieks-Turkse spanningen

De Turkse marine begeleidt een onderzoeksschip in de Middellandse Zee. Foto: via REUTERS

Frankrijk ontplooit tijdelijk twee Rafale-gevechtsvliegtuigen en twee oorlogsbodems in de oostelijke Middellandse Zee, nu de spanningen tussen Turkije en Griekenland over de exploitatie van de gasvoorraden in de regio weer oplopen. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

“Met deze militaire aanwezigheid bevestigt Frankrijk dat het zich inzet voor het vrij verkeer, de veiligheid van de scheepvaart op de Middellandse Zee en eerbied voor het internationaal recht”, klinkt het. De twee Rafales worden donderdag in de loop van de voormiddag al verwacht in Souda, op Kreta. Daar zullen ze “enkele dagen” blijven. De toestellen waren al in de regio: van maandag tot woensdag werden ze voor oefeningen ontplooid op Cyprus.

Daarnaast blijft ook de helikoptercarrier Tonnerre in de regio. Die is op weg naar Beiroet om hulp te bieden na de zware ontploffing van vorige week. In de nacht van woensdag op donderdag voegde het fregat La Fayette zich bij de Tonnerre. Het fregat had met de Griekse marine oefeningen uitgevoerd.

Woensdag had de Franse president Emmanuel Macron het tijdelijk opvoeren van de Franse militaire aanwezigheid in de regio aangekondigd. Tegelijk riep hij Griekenland en Turkije, beide NAVO-leden, op tot overleg om de spanningen te doen afnemen.

Oplopende spanningen

De spanningen tussen Griekenland en Turkije in de regio lopen al een tijd op als gevolg van Turkse plannen om naar olie en gas te zoeken onder de zeebodem. Turkije claimt grote stukken zeebodem als exclusief eigen onderdeel. Griekenland stelt dat Turkije binnendringt in wateren die of Grieks zijn of tot de Griekse invloedssfeer moeten worden gerekend. Maandag ging het nog verder de verkeerde kant op, nadat Ankara een schip stuurde naar de regio ten zuiden van Rhodos. Daar zouden aanzienlijke gasvoorraden liggen. De Griekse marine kwam ter plaatse om de Turkse activiteiten in de gaten te houden.

Vrijdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen om onder meer over de spanningen met Turkije te praten.

Corrigeer

NIEUWS