Renners (waaronder Tim Declercq) moeten schuilen voor helse onweersbui in Dauphiné: “Roepen van de pijn”

 

Primoz Roglic won donderdag op indrukwekkende wijze de tweede etappe in de Dauphiné en nam de leiderstrui over van Wout van Aert. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in relatief mooie omstandigheden over de finish op de Col de Porte, maar een aantal van zijn collega’s hadden minder geluk in de Franse Alpen. “Op een bepaald moment was de hele gruppetto aan het roepen van de pijn”, zei Tim Declercq aan Sporza.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Gele Wout van Aert verricht geweldig knechtenwerk in de Dauphiné, Roglic deelt nog maar eens een tik uit aan Bernal

Op de slotklim, op z’n 20km van Grenoble, brak namelijk een hels onweer los toen een deel van het peloton (een veertigtal renners) nog in volle beklimming was. Er kwamen dikke hagelbollen uit de lucht en de renners moesten schuilen.

Tony Martin, die uiteindelijk buiten tijd aankwam, werd daarbij enigszins gered door een toeschouwer. Die had toevallig een opblaasbaar object bij dat kon dienen tegen de hagel.

De Duitse ploegmaat van Wout van Aert hielp zelf ook een jongetje in nood. Hij ontfermde zich over een huilende fan en zorgde dat hij kon ontkomen aan de forse stortbui.

Hallucinante beelden, Declercq ook slachtoffer

Het onweer zorgde voor een aantal hallucinante beelden, zoals die van de rug van Tim Declercq. “Op een bepaald moment was de hele gruppetto aan het roepen van de pijn”, aldus de renner van Deceuninck - Quick-Step. “Dat beeld? Het waren twee pijnlijke kilometers tot de finish. Het waren hagelstenen als knikkers en we konden nergens schuilen. En die bollen werden groter en groter.”

 

Ook het opblaasbare dak van het podium zou de storm niet overleefd hebben en tijdens de ceremonie van de witte trui, met Egan Bernal, naar beneden zijn gekomen.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie