Man opgepakt die na terugkomst uit rode zone onmiddellijk aan het werk ging, Van Ranst zegt “goed, maar...”

Man opgepakt die na terugkomst uit rode zone onmiddellijk aan het werk ging, Van Ranst zegt “goed, maar...”
Haaltert -

De politie heeft een werknemer van een bedrijf in Haaltert opgepakt. Hij kwam terug van reis uit een rode zone, maar ging meteen weer aan het werk. De man werd onmiddellijk opgepakt en in quarantaine geplaatst. “Goed dat de man in quarantaine zit maar de wijze waarop kon anders”, zegt viroloog Marc Van Ranst in VTM Nieuws.

De man, een buschauffeur uit het Aalsterse, was teruggekeerd uit Macedonië, een rood land. Hij had daarvoor zelfs het verplichte formulier ingevuld. In plaats van in verplichte quarantaine te gaan, ging de man onmiddellijk aan het werk.

Sensibilisatie

“We weten niet wat de man heeft bezield om onmiddellijk aan het werk te gaan, maar toen de politie werd ingelicht, is er contact opgenomen met het agentschap Zorg en Gezondheid”, zegt burgemeester Baeyens. “Hij werd verwijderd, even aangehouden en onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Hij zal twee weken in quarantaine moeten doorbrengen.” Het bedrijf werd inmiddels ingelicht en gesensibiliseerd. De man riskeert een boete voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Volgens Baeyens gaat het om een zeer snelle en adequate reactie van de politie. Waarom de man -ondanks de voorschriften- niet in quarantaine is gegaan, weet ze niet. “Wel dat de man is getest. Morgen (vrijdag) kennen we de resultaten. Afhankelijk daarvan zullen we maatregelen nemen bij het bedrijf.”

Viroloog Marc Van Ranst reageerde op het incident in VTM Nieuws. “Goed dat deze man in quarantaine werd geplaatst, de regels moeten nu eenmaal gevolgd worden. Maar ze hadden deze man ook gewoon kunnen bellen en wijzen op de quarantaineplicht. We zijn geen politiestaat en dat mag het ook niet worden. De regels moeten gehandhaafd worden maar de slinger mag ook niet te ver de andere kant opgaan.”

Corrigeer

NIEUWS