Basketbalcompetitie is terug toegelaten in Vlaanderen

Basketbalcompetitie is terug toegelaten in Vlaanderen

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

In overleg met de sportsector zijn er in het kader van de corona-pandemie kleurcodes ontwikkeld. De kleurcodes werden gevalideerd door Minister van Sport Ben Weyts en gelden als norm waarnaar sportfederaties en lokale overheden zich kunnen aligneren. De volgorde van de fases met oplopende beperkingen is groen, geel, oranje en rood. Het is evident dat alle generieke beschermingsmaatregelen moeten gevolgd worden.

Na de beslissing van Minister van Sport Ben Weyts op 13/8, kan het basketbalseizoen terug op gang geshot worden. Ook Basketbal Vlaanderen zet het licht op groen om terug te trainen en wedstrijden te spelen, mits het lokale bestuur dit toelaat natuurlijk én de maatregelen gevolgd worden.

Sport zit momenteel – op datum van 13 augustus - in de ‘gele’ kleurcode. Basketbal is in deze fase mogelijk met volgende beperkingen:

•U12 kunnen steeds indoor trainen en wedstrijden betwisten, ook indien later de oranje of rode fase zou worden afgekondigd

•+12 kunnen indoor trainen en wedstijden betwisten; zodra de oranje of rode fase afgekondigd wordt, kunnen er geen wedstrijden betwist worden. In de oranje fase kan indoor wel verder contactloos getraind worden. In zoverre als relevant, kunnen in de oranje fase enkel wedstrijden outdoor doorgaan.

Voorbereiding op het seizoen

Vanaf vrijdag 14 augustus 2020 mogen alle clubs opnieuw vriendschappelijke en bekerwedstrijden inplannen en spelen, zodat de voorbereiding van de competitie ook verder kan verlopen. Wedstrijden met scheidsrechters mogen – om praktische redenen - ten vroegste op 21/8 ingepland worden als ze ten laatste zondag 16/8 ingepland worden (MET goedkeuring tegenstander in SBO).

Competities 2020-2021

Hoe de competitie in het seizoen 2020-2021 aangepast wordt door de impact van het coronavirus kan je volgen via deze pagina.

Protocollen

De veiligheidsprotocollen van Basketbal Vlaanderen vind je terug op deze pagina en zullen regelmatig geüpdatet worden.

Wat als een speler of coach positief test?

We raden aan om voor elke training of wedstrijd de lichaamstemperatuur te meten van elke speler, trainer, staflid en official. Bij afwijking van de normale individuele temperatuur, zal deze persoon het team verlaten, in quarantaine gaan en een test ondergaan.

Indien binnen een team (speler, coach, medewerker) COVID 19 besmet is en positief test, moet dit zo snel mogelijk gemeld worden aan de Contact Tracing van de Vlaamse Overheid én aan Basketbal Vlaanderen via het webformulier (weldra beschikbaar) zodat de nodige maatregelen kunnen getroffen worden.

Alle wedstrijden én trainingen, welke in de volgende 14 dagen door de betrokken teams betwist zullen worden, moeten uitgesteld worden, zonder enige negatieve repercussie (forfait, boete, administratieve kosten voor herprogrammering).

Wat met cafetaria & publiek?

Wat betreft toegang van cafetaria’s en publiek bij wedstrijden, schikken we ons naar de instructies van de overheid. Publiek bij indoorwedstrijden is momenteel beperkt tot 100 personen, in overleg met de lokale overheid kan hiervan afgeweken worden. Het algemene advies is echter om zoveel mogelijk wedstrijden zonder publiek te laten plaatsvinden.

Indien er toch publiek toegelaten wordt, is het dragen van een mondmasker verplicht en moet social distance in de tribune gewaarborgd blijven.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.