Vrienden en familie nemen afscheid van Ilse Uyttersprot: “Verlies is onherstelbaar”

Video: Nieuwsblad

In het Oost-Vlaamse Moorsel is vrijdagmorgen het afscheid, in besloten kring, gestart van Ilse Uyttersprot, de oud-burgemeester van Aalst die vorige week gedood werd door haar partner. “Het verlies van Ilse is onherstelbaar”, zei voormalig CD&V-premier Yves Leterme, die als eerste aan het woord kwam. De begrafenis gebeurt in intieme kring.

LEES OOK. Het Aalst van Ilse Uyttersprot: “Ze leeft verder in alles wat ze voor haar stad heeft gedaan”

De begrafenis startte om 11 uur in de dorpskerk van Moorsel, een deelgemeente van Aalst, waar Uyttersprot nog schepen was voor CD&V. In de kerk zelf mogen een honderdtal personen aanwezig zijn en buiten mag geen volk verzamelen wegens de coronamaatregelen.

Vrienden en familie nemen afscheid van Ilse Uyttersprot: “Verlies is onherstelbaar”
Foto: Photo News

Leterme kwam na de pastoor als eerste aan het woord. “Wij betuigen u ons diep respect en medevoelen bij het verlies van uw moeder, uw dochter”, zei hij aan de nabestaanden. “Wij betuigen respect en dankbaarheid ten aanzien van een gewezen collega, een goede medestander. In persoonlijke naam en in naam van collega’s, in naam van zovelen in de politiek en het bestuur over de partijgrenzen heen, die het geluk hadden om Ilse te kennen en met haar samen te werken. Het verlies van Ilse is onherstelbaar, en dat snijdt diep in de samenleving. Het ligt immers niet in de gangbare zin van het leven dat een moeder haar dochter moet begraven en dat zonen hun moeder op zo jonge leeftijd verliezen. Daarom, maar vooral ook om wie Ilse was, is het meeleven in deze stad en streek en tot ver daarbuiten in ons land, zo intens en talrijk.”

Video: TVOost

Voormalig CD&V-schepen van Aalst Bart Van Lysebeth, die met Uyttersprot samenwerkte toen ze burgemeester was, omschreef haar als “authentiek en uniek in haar politieke actie”. Op het Aalsterse politieke toneel “is het er helaas niet altijd even proper aan toe gegaan”, zei Van Lysebeth, die verwees naar het “afnemen van haar bevoegdheden en haar kabinetsmedewerkers”. De huidige burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en de andere leden van het Aalsterse college waren niet uitgenodigd op de plechtigheid.

Video: TVOost

Van Lysebeth maakte de vergelijking met Jeanne d’Arc. “Zoals Jeanne d’Arc Frankrijk weer groot maakte, zo heeft Ilse Aalst bestormd, veranderd en op de kaart gezet. Beiden als bescheiden meisjes van het platteland, vochten ze voor meer rechtvaardigheid en vrouwelijkheid in een ruwe verstarde mannenwereld. Beiden vermoord, Jeanne D’Arc op de brandstapel, Ilse op het aambeeld van partnergeweld. Beiden ook onnoemelijk gedragen en begrepen door het gewone volk.”

Vrienden en familie nemen afscheid van Ilse Uyttersprot: “Verlies is onherstelbaar”
Foto: Photo News

Pastoor Dirk Moereels vertelde hoe Uyttersprot haar christelijke geloof gestalte gaf. “Ilse, vandaag dragen heel veel mensen jouw naam met rouw en dankbaarheid om wie je bent. Laten we allen jouw naam verder meedragen over grenzen heen, zodat het werk van zorgzaamheid, bekommernis en medeleven mag groeien hier in Moorsel, in Aalst en overal.”

De twee zonen van Uyttersprot namen daarna afscheid. “We weten dat je fier op ons was, mama. Je was onze supporter van het eerste uur, zowel in het leven, op school als bij de basket. Geen van ons weet hoe je het klaarspeelde, maar allebei hebben we het gevoel dat je geen enkel belangrijk moment in ons leven miste. De laatste maanden was je door de coronacrisis vaker thuis dan we gewoon waren, en we zagen dat je ervan genoot. Je nam je voor om in de toekomst wat meer van de fijne, echte dingen te genieten en zo meer tijd voor jezelf en ons te maken. Maar dit kwam veel te vroeg. Nu resten ons enkel de herinneringen aan een fantastische mama. Een rots in de onze vaak woelige branding. Mama, de rots is gesloopt maar de basis blijft. Een basis van twee zonen die fier zijn om jou als mama te mogen hebben. Tot ziens, mama.”

Tijdens de begrafenisplechtigheid was er muziek uit Aalst van Intergalactic Lovers, het koor Cantate Domino en de sopraan Tineke Van Ingelgem. Het lichaam van Uyttersprot wordt nu door de aanwezigen begeleid naar de begraafplaats van Moorsel.

Video: TVOost

Corrigeer

NIEUWS