Onderwijs start met code geel

Officieel: alle leerlingen kunnen op 1 september voltijds naar school

Officieel: alle leerlingen kunnen op 1 september voltijds naar school

Foto: BELGA

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zat vandaag samen met de stakeholders van het onderwijs over de heropstart van de scholen. Daar werd beslist dat er van start zal gegaan worden met code geel. Dat betekent dat alle leerlingen opnieuw vijf dagen per week naar school zullen gaan.

Uit verschillende bronnen heeft onze redactie vernomen dat de scholen zullen starten met code geel. Dat nieuws werd ondertussen ook bevestigd met een persbericht van het kabinet van minister Weyts. In het scenario dat in juni op tafel lag, stond dat de kleuters en de leerlingen uit de lagere school dan vijf dagen per week naar school konden gaan. Voor het middelbaar werd er in dat scenario een uitzondering gemaakt. Zij zouden maar vier dagen per week naar school mogen.

Maar dat scenario werd nu dus aangepast. Code geel betekent nu dat alle leerlingen vijf dagen per week naar school mogen. Dat geldt zowel voor de kleuter- en lagere scholen, als ook voor het middelbaar. Volgens de minister weegt “de beperkte epidemiologische impact van de ene schoolvrije dag op woensdag onvoldoende op tegen de organisatorische en pedagogische neveneffecten zodat in code geel standaard wordt uitgegaan van een vijfdaagse schoolweek.”

Ook het scenario voor code oranje wordt aangepast. Als dat van kracht wordt, zullen leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs vijf dagen naar school mogen. De tweede en de derde graad zullen in dat scenario slechts 50 procent van de tijd naar school kunnen en zal er week om week gewerkt worden. Kwetsbare leerlingen uit de tweede en derde graad worden in code oranje wel op school uitgenodigd.

Mondmaskers en lokale beslissingen

Verder werd er ook beslist dat de veiligheidsvoorschriften strenger moeten. Zo moet er vanaf nu in de klas sowieso een mondmasker gedragen worden. Ook de regels rond de toegang van derden tot de onderwijsinstelling en de extra-murosactiviteiten worden verstrengd. Wat de precieze regels daarrond zijn, is nog niet duidelijk.

Het is wel mogelijk dat er lokale verschillen zullen zijn. Als gemeenten of steden een bepaalde drempel overschreden hebben, kunnen zijn ervoor kiezen om over te schakelen naar code oranje. Dat geldt dan voor het secundair onderwijs, het hoger onderwijs, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs. De lokale crisiscel kan op basis van data van Celeval die beslissing maken. De onderwijsminister kan die beslissing goed- of afkeuren.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS