Ploegleider Davide Bramati was als eerste bij Remco Evenepoel: “Hij kon praten, maar had veel pijn”

Davide Bramati (op het muurtje) was heel snel op de plaats van het ongeval. 

Davide Bramati (op het muurtje) was heel snel op de plaats van het ongeval. ©  Photo News

David Bramati (52), de flamboyante ploegleider van Deceuninck - Quick-Step, reed achter de kopgroep toen Remco Evenepoel het ravijn indook. “Hij had pijn, maar het belangrijkste was dat hij bij bewustzijn was en kon praten”, zei hij bij VTM.

Nico Vanhee

LEES OOK. Drama voor Remco Evenepoel in Ronde van Lombardije: bekkenbreuk na val in ravijn, seizoen is voorbij

Bramati zat in de eerste volgwagen en was snel ter plekke. “We hadden gezien dat zijn data plots ophielden en dat hij dus gevallen was, we hoorden ook op de koersradio over zijn valpartij. Dan zijn we er zo snel mogelijk naartoe gereden. De val zelf hebben we dus niet gezien, we hebben enkel de fiets zien staan toen we aan die brug kwamen.”

Bekkenbreuk

“Remco was bij bewustzijn, maar had wel pijn aan zijn rechterbeen. De ambulance was er snel bij om hem uit zijn positie te bevrijden, de dokter was er meteen bij. Hij is nu in het ziekenhuis in Como, samen met onze dokter en Patrick Lefevere. Nu is het afwachten.” Later op de avond raakte bekend dat Evenepoel een breuk aan het bekken opliep.

Wachten aan het ziekenhuis. 

Wachten aan het ziekenhuis. ©  wvo

Vorige week nog zag Deceuninck - Quick-Step sprinter Fabio Jakobsen in het ziekenhuis belanden na een gruwelijke val in de Ronde van Polen. “Het ongeluk van onze ploeg mag nu stoppen”, aldus Bramati.

“Misschien moet ik deze koers niet meer volgen”

“Ik ga met mijn collega’s praten. Misschien moet ik deze koers niet meer volgen. Enkele jaren geleden was er al die zware valpartij van Laurens De Plus één bocht eerder, toen reed ik ook achter hem. Voor een sportdirecteur is het geen pretje om een fiets van je renner langs de kant te zien staan, maar niet te weten waar je renner is en hoe het met hem gesteld is. Ik ga volgende keer liever langs de kant staan om drinkbussen aan te geven.”

“Of deze afdaling te gevaarlijk is? Ik weet het niet. Die afdaling ligt al jaren in het parcours en er zijn al veel valpartijen gebeurd. Anderzijds hoort vallen nu eenmaal bij wielrennen. We hadden de afdaling ook goed verkend met Remco, we hebben gedaan wat we moesten doen om ons voor te bereiden.”

LEES OOK. Jakob Fuglsang de sterkste overlever in bewogen Ronde van Lombardije

Fuglsang dacht dat Evenepoel nog in koers zat: “Hopelijk is hij oké”

Na de spectaculaire valpartij van Remco Evenepoel schreef de Deen Jakob Fuglsang (Astana) zaterdag de Italiaanse Ronde van Lombardije op zijn naam. “Ik zag dat Remco niet meer bij ons zat achter die brug, en had gehoord dat hij was gevallen. Maar ik dacht dat hij nog in koers zat. Hopelijk is hij oké. Je wil niet dat dit met iemand gebeurt”, zei Fuglsang na afloop.

Zo hinkte Fuglsang op twee emoties, want uiteraard was hij na winst in Luik-Bastenaken-Luik 2019 vooral blij met zijn tweede monument op zijn palmares: “Ik ben superblij die te kunnen pakken. Ik wist dat ik in een goede vorm stak en ik voelde dat ik de kans had om te winnen, maar dat zeggen is altijd makkelijker dan het te doen. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zitten, en een goede dag hebben”, aldus de 35-jarige Deen.

 

 ©  LAPRESSE

Onderweg kon Fuglsang rekenen op een sterke Astana-ploeg, met daarbij ook Russisch kampioen Aleksander Vlasov, die derde werd. “Het team was super. De hele dag, maar vooral Vlasov. Die was echt sterk en bleef tot de laatste kilometers bij mij. Dat was superbelangrijk. Hij reed zichzelf leeg om de jongens van Trek-Segafredo af te houden.”

Zo moest Fuglsang in de finale enkel nog afrekenen met de Nieuw-Zeelander George Bennett (Jumbo-Visma): “Ik wist dat ik in een sprint normaal sneller was dan hem, dus mijn belangrijkste doel was om bij hem te blijven. Maar toen hij versnelde op de laatste klim, besloot ik te proberen om hem zelf te lossen.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Remco Evenepoel

Video

Keuze van de redactie