Steeds meer vedetten zeggen af, maar alle Belgische toppers gaan wél naar US Open

Steeds meer vedetten zeggen af, maar alle Belgische toppers gaan wél naar US Open

Ook Kirsten Flipkens is afgereisd naar de US Open. Foto: BELGA

Met het forfait van Simona Halep (WTA 2) verliest de US Open (31 augustus-13 september) alweer een grote naam, maar de Belgische tennistop zal wél voltallig op post zijn in New York. Ook Kirsten Flipkens, die lange tijd twijfelde aan haar deelname, is zaterdag samen met drie andere Belgische speelsters afgereisd naar de VS.

Halep, die zondag Elise Mertens klopte in de finale van Praag, kiest ervoor om in Europa te blijven trainen, eerder dan een Amerikaanse campagne aan te vatten. Behalve de reisbeperkingen heen en terug naar de States, de strenge regels ter plekke en het dreigende virusgevaar, worstelt Halep net als veel andere tennissers met de overgang tussen gravel en hardcourt. Al die overwegingen sluimerden ongetwijfeld ook bij de Belgische delegatie, maar zij maakten de voorbije dagen wel au grand complet de Atlantische oversteek. Wie op Amerikaanse bodem landde, moest eerst een coronatest met bijhorende quarantaine ondergaan.

Naast David Goffin (ATP 10) bij de mannen staan ook Elise Mertens (WTA 22), Alison Van Uytvanck (WTA 58), Kirsten Flipkens (WTA 79), Greet Minnen (WTA 106), Ysaline Bonaventure (WTA 121) en Kim Clijsters dus paraat voor de US Open (en het daaraan voorafgaande toernooi van Cincinnati, dat vrijdag begint). De hygiënische voorzorgen in New York blijken alvast een stuk beter geregeld dan in het toernooi van Palermo, waar de meeste Belgen begin augustus hun seizoen hernamen.

51.000 euro

Dat al 19 speelsters (and counting) uit de top honderd forfait gaven, biedt de Belgische delegatie sportieve én financiële perspectieven. Zo belandt Bonaventure rechtstreeks op de hoofdtabel van een grandslam. En dat loont meer dan ooit. Omdat de organisatoren beseffen dat een half seizoen zonder prijzengeld vooral middenmoters treft, is een plek in de eerste ronde opgewaardeerd tot 51.000 euro, 2.000 euro meer dan vorig jaar.

Corrigeer