Ze reed een wereldrecord uit de boeken, maar 80-jarige (!) wielrenster heeft nu een dopingschorsing aan haar broek

Ze reed een wereldrecord uit de boeken, maar 80-jarige (!) wielrenster heeft nu een dopingschorsing aan haar broek

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft bekendgemaakt dat wielrenster Barbara Gicquel een dopingschorsing van een jaar heeft aanvaard.

De 80-jarige vrouw reed op 29 augustus 2019 het wereldrecord op de vijfhonderd meter tijdrit in de leeftijdscategorie 75 tot 79 jaar uit de boeken. Volgens de regels van USA Cycling moest ze daarna wel een dopingtest afleggen. Daarbij testte ze positief op het gebruik van anabolen.

Door haar schorsing werd het wereldrecord van de Amerikaanse geschrapt, net als de nationale titels die ze behaalde op diverse baanonderdelen.

“Rollercoaster”

Gicquel vocht haar schorsing eerst nog aan door te stellen dat ze sinds 2005 een medicament gebruikte wat de positief test zou kunnen verklaren. Ze wist zelfs dat er een verboden substantie inzat, maar nam het toch op voorschrift. Maar haar uitleg bleek onvoldoende gestaafd te zijn.

“De dopinglijst is geschreven voor jonge vrouwelijke atletes”, liet de Amerikaanse weten in een reactie aan de Washington Post. “Het is een emotionele rollercoaster geweest. Vol angst, een depressie en ongeloof omdat ze mij doping wilden aansmeren.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.