Kim Jong-un delegeert deel van zijn macht aan familieleden en roept partijcongres samen in Noord-Korea

Kim Jong-un delegeert deel van zijn macht aan familieleden en roept partijcongres samen in Noord-Korea

Foto: AP

Volgens informatie van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een deel van zijn bevoegdheden afgestaan aan zijn zus Kim Yo-jong en aan andere naaste vertrouwelingen. De officiële Noord-Koreaanse media melden dan weer dat Kim Jong-un een partijcongres heeft bijeengeroepen in januari.

Tijdens een niet-openbare briefing in het Zuid-Koreaanse parlement zei de Zuid-Koreaanse staatsinlichtingendienst dat Kim Yo-jong “de facto leider nummer twee” is geworden, meldde het nationale persbureau Yonhap donderdag, verwijzend naar parlementsleden als bron. De zus van Kim Jong-un is verantwoordelijk voor het beleid tegenover Zuid-Korea en de VS. Als mogelijke opvolger heeft de Kim Yong-un nog iemand anders aangeduid, klinkt het.

Door enkele bevoegdheden voor staatszaken te delegeren, zou Kim Jong-un minder werkstress hebben en zou de schuld voor bepaalde politieke mislukkingen van hem afgewend kunnen worden, heet het. “Voorzitter Kim heeft nog steeds alle absolute autoriteit, maar een deel ervan is geleidelijk overgedragen”, aldus de Zuid-Koreaanse geheime dienst. Hoe die tot deze inschatting is gekomen, blijft onduidelijk. Noord-Korea is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld.

Invloedrijke adviseur

Kim Yo-jong, die volgens de Zuid-Koreanen naar schatting 32 jaar oud is, is al jaren een invloedrijke adviseur van haar broer. In maart van dit jaar had ze voor het eerst een eigen politieke verklaring afgelegd. Ze reageerde toen met verbale aanvallen op de kritiek van Zuid-Korea op nieuwe Noord-Koreaanse raketproeven.

De vicevoorzitter van de machtige Commissie voor Staatszaken in Noord-Korea, Pak Pong-ju, en de nieuwe premier, Kim Tok-hun, controleren nu naar verluidt de economie van Noord-Korea. Nog twee andere hoge partijfunctionarissen hebben meer bevoegdheden op militair vlak gekregen hebben.

Het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA van zijn kant meldde donderdag dat Kim Jong-un een aantal “politieke mislukkingen” heeft erkend. Zo zouden doelstellingen om de economie te verbeteren “serieuze vertraging oplopen” en is de levenskwaliteit onvoldoende verbeterd. Kim Jong-un roept in januari een partijcongres samen dat een nieuw vijfjarenplan moet uitwerken om de economie een nieuwe dynamiek te geven.

Corrigeer

MEER NIEUWS