Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs verbiedt fans het dragen van indianentooien

Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs verbiedt fans het dragen van indianentooien

Foto: AP

American footballteam Kansas City Chiefs verbiedt zijn fans voortaan om met indianentooien het stadion te betreden. Ook mogen ze hun gezichten niet langer verven op een manier die verwijst naar de Indiaanse cultuur. Het zijn maatregelen die de winnaar van de Super Bowl heeft genomen om de schijn van discriminatie of kwetsen van de inheemse Amerikaanse bevolking tegen te gaan.

De clubleiding zegt dat het al sinds 2014 met Indiaanse stamhoofden praat om meer begrip te krijgen voor de cultuur en de achtergrond van Indianen. De recente protesten tegen racisme en discriminatie die aanwakkerden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, hebben de club tot nieuwe inzichten gebracht. Er moet nog meer respect komen voor de inheemse Indiaanse bevolking en alles wat ook maar enigszins als kwetsend kan worden ervaren, moet verdwijnen.

De Chiefs zijn om dezelfde reden ook van plan hun Arrowhead Chop te veranderen. Dat is het gebaar waarmee de fans hun spelers aanmoedigen door het werpen van een Tomahawk uit te beelden.

De Washington Redskins namen al eerder het besluit de omstreden naam ‘Redskins’ (roodhuiden) te laten vallen. Die club heet nu Washington Football Team.

Corrigeer