Schutter Christchurch plande nog een derde aanslag

Schutter Christchurch plande nog een derde aanslag

Foto: AFP

De schutter verantwoordelijk voor de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij 51 mensen om het leven kwamen, wilde de gebedshuizen ook in brand steken en plande nog een aanval op een derde moskee. Dat is gebleken tijdens het proces tegen de dader.

Tarrant pleitte schuldig aan 51 moorden, 40 pogingen tot moord en terrorisme. Bij de deels gelivestreamde bloedbaden die hij aanrichtte op 15 maart van vorig jaar, kwamen 51 mensen om het leven en raakten er 49 gewond. De aanslagen schokten de hele wereld. Deze week zijn er rechtszittingen om te bepalen of hij een levenslange gevangenisstraf krijgt en of hij ooit nog in aanmerking kan komen voor vervroegde vrijlating. Slachtoffers en nabestaanden komen aan het woord. De zittingen nemen zeker vier dagen in beslag.

Maandag waren er meer dan zestig getroffen mensen in de rechtszaal. Meer dan twintig kregen het woord en sommigen richtten zich direct tot Tarrant. Die vertoonde geen emoties. Hij wil geen advocaat en legt mogelijk zelf een verklaring af aan het slot van de zittingen. Als Tarrant tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt veroordeeld, zou dat voor het eerst zijn in Nieuw-Zeeland.

Derde moskee

De openbaar aanklager las maandag de bevindingen van de speurders voor. Tarrant verhuisde in 2017 naar Nieuw-Zeeland en begon de aanslagen meteen te plannen, zo luidde het. Hij deed onderzoek naar meerdere moskeeën in het land, onderzocht de bouwplannen van de gebedshuizen en bezocht ze ook al eens twee maanden voor hij zou toeslaan. Tijdens die trip liet hij een drone over de Al Noor-moskee vliegen om een beter overzicht te krijgen van de in- en uitgangen. “Op de dag van de aanslagen had hij ook nog benzineblikken mee in zijn auto”, zo staat in het politieonderzoek. “Die wilde hij gebruiken om beide gebouwen in brand te steken na de schietpartij.”

Volgens aanklagers wilde de dader na een aanslag op een moskee en op een islamitisch centrum in de stad, verder rijden naar Ashburton, circa 80 kilometer westelijker, om daar nog aanslag op een moskee te plegen. Die plannen werden verijdeld toen hij na de tweede aanslag werd gevat door de politie. Bij zijn arrestatie bekende hij meteen en verklaarde hij dat hij liever meer slachtoffers had gemaakt.

Corrigeer

MEER NIEUWS