Aangeboden door Mozzeno

Hoeveel kun je lenen voor een persoonlijk project?

Hoeveel kun je lenen voor een persoonlijk project?

Foto: Shutterstock.com

Is je keuken aan renovatie toe of ga je apart wonen en heb je meubels en huisraad nodig? Wil je dit najaar een tweedehandsmotor kopen om vlotter naar je werk te pendelen? Als je over onvoldoende middelen beschikt om alles meteen te betalen, kun je voor zo'n project een persoonlijke lening aanvragen. Maar lenen kost geld. Waarop moet je letten en hoeveel kun je lenen?

Met een keuken uit de seventies scoor je tegenwoordig op Instagram. Ze is helaas wat minder handig om in te koken. Uitbreken en een nieuwe keuken dus. Maar niet iedereen heeft het geld op zijn of haar rekening om zo'n renovatieproject in één keer te betalen.

Je zou elke maand geld opzij kunnen zetten tot je voldoende hebt en tot dan aanmodderen in je verouderde keuken. Of je zoekt een partij die jou het geld wil lenen, zodat je de verbouwing nu al kunt doen. Met het bedrag dat je anders opzij zou zetten, betaal je dan je lening af. Uiteraard wil de partij die jou een lening geeft wel een vergoeding in de vorm van intrest (rente). Hoe hoog die is, spreek je af wanneer je een lening afsluit.

Bereken wat je kunt lenen

De grootste vraag waar je mee worstelt is waarschijnlijk: 'Hoeveel kan ik lenen?'. Dat is voor elke situatie anders, maar er zijn gelukkig een paar handige vuistregels. Tel eerst je vaste maandelijkse inkomsten op. Daarna noteer je wat je de voorbije maanden hebt uitgegeven aan boodschappen, kleding, ontspanning en je woning (huur of aflossing hypotheek, energie en water, verzekeringen…). Als je al andere leningen afbetaalt, noteer je dat ook. Door je maandelijkse inkomsten en uitgaven te vergelijken, zie je hoeveel geld je per maand overhoudt. Die som zou je kunnen sparen of besteden aan een persoonlijk project.

Tip: volgens financiële experts zou een derde van je maandelijkse inkomsten naar dagelijkse uitgaven en kleine aankopen mogen gaan. Nog een derde mag dienen voor vaste kosten en uitgaven die je maar een paar keer per jaar doet, zoals reizen en kleding. Het laatste derde kun je gebruiken om te sparen en leningen af te betalen.

Een lening simuleren

Nu je weet welk bedrag je elke maand opzij kunt zetten om een lening terug te betalen, kun je simuleren welke lening daarmee haalbaar is. Dat kan heel eenvoudig met de hulp van een online kredietsimulator. Je geeft in welk bedrag je wilt lenen – bijvoorbeeld 5.000 euro – en voor welk soort project. Een kredietsimulator toont je dan wat de maandelijkse aflossing zou kunnen zijn op bijvoorbeeld 24, 30 of 36 maanden. Je ziet ook wat het totale jaarlijks kostenpercentage (JKP) is.

Het JKP omvat alle kosten die aan de lening verbonden zijn: zowel de intrest op het ontleende bedrag als andere kosten. Vaak toont een simulator twee uitkomsten, met een hogere en lagere rentevoet. De uiteindelijke rentevoet hangt af van je persoonlijk dossier, maar door een simulatie heb je alvast een goed idee binnen welke vork je zult landen.

Waar kun je lenen?

Veel mensen kloppen voor een lening alleen aan bij de bank waar ze ook hun zichtrekening hebben. Maar wie slim is, vergelijkt de tarieven en voorwaarden van verschillende banken en kredietinstellingen. Zo vind je vaak een voordeligere lening.

Als je leent bij een bank, gaat de intrest die je betaalt naar een financiële instelling. Er bestaan moderne alternatieven waarbij je geld onrechtstreeks kunt lenen van mensen zoals jij. Via het collaboratief platform van mozzeno kun je een persoonlijke lening onrechtstreeks laten financieren door gewone particulieren. Dat zijn mensen die verkiezen om een deel van hun beschikbaar geld in te zetten voor persoonlijke projecten van andere mensen.

mozzeno werkt volledig digitaal. Via de website kun je alle stappen zetten: je lening simuleren, je lening aanvragen en de goedgekeurde aanvraag ondertekenen. Op het einde van het contract volgt nog een aangename verrassing. Als je je lening steeds correct hebt afbetaald, dan betaalt mozzeno een deel van de administratiekosten terug. Dat doet een bank hen niet na.

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Corrigeer