Giftige bacterie ontdekt in de Lieve, kajakken afgeraden

Giftige bacterie ontdekt in de Lieve, kajakken afgeraden

Een kanotochtje om de zomervakantie af te sluiten? Geen goed idee, nu in de Lieve blauwalgen zijn ontdekt. Foto: Fred DeBrock

Gent -

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft metingen gedaan waaruit blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in het kanaal de Lieve in Gent. Kajakken en kanovaren wordt afgeraden.

Wie de zomervakantie wilde afsluiten met een kanotocht langs het Rabot of het Gravensteen, kan die plannen maar beter opbergen. Watersporten zoals kanovaren, kajakken en suppen worden sterk afgeraden nu een kwalijke en zelfs giftige bacterie is ontdekt ter hoogte van de Sint-Antoniuskaai.

“Blauwalgen kunnen irritaties veroorzaken aan de ogen of huid, maar ook hoofdpijn en maag- en darmklachten met zich meebrengen”, klinkt het in een persbericht.

Giftige bacterie ontdekt in de Lieve, kajakken afgeraden
Een groene drijflaag ter hoogte van de Sint-Antoniuskaai. Vrijdag werden in het water blauwalgen ontdekt. Foto: Bert Staes

Niet alleen watersporten worden afgeraden. Het is ook verboden voor landbouwers om water uit het kanaal te gebruiken voor hun vee of de besproeiing van gewassen. Pleziervaarten zijn wel toegelaten omdat er daarbij geen contact is met het water. Hoelang de maatregelen gelden, hangt af van de resultaten van nieuwe metingen. Op het water in de Sint-Antoniuskaai ligt een groene drijflaag. Als die gedurende twee opeenvolgende controles verdwenen is, wordt gekeken naar het gehalte aan ‘microcystine’, de meest voorkomende gifstoffen van blauwalgen. Die moeten weer onder de veiligheidsnorm liggen vooraleer de maatregelen kunnen worden opgeheven.

Het is niet de eerste keer dat blauwalgen opduiken in de Gentse wateren. In 2018 werd de zwemvijver van de Blaarmeersen voor dezelfde reden afgesloten. Door de klimaatopwarming komen blauwalgen steeds vaker voor.

LEES OOK: Waarom we niet kunnen zwemmen in de Blaarmeersen? Door de klimaatopwarming

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio