OVERZICHT. Opvallend veel verkeersongevallen afgelopen weekend veroorzaken meerdere jonge doden en schade

Dodelijk ongeluk Genk 

Dodelijk ongeluk Genk ©  TP

Dit weekend gebeurden er al heel wat ongevallen op onze wegen. Bij twee van die ongevallen vielen maar liefst drie gewonden. Voornamelijk jonge mensen raakten betrokken bij de ongelukken. Een tendens die ook VIAS moest vaststellen in de recentste verkeerscijfers.

Vier twintigers raakten afgelopen nacht betrokken bij een ongeval in Genk. Het ongeval gebeurde omstreeks 02.30 uur op de Hermeslaan. Een auto met vier inzittenden raakte om onduidelijke redenen van de baan. Voor twee inzittenden, twee Genkenaren van 22 en 24 jaar, kon geen hulp meer baten. Een derde persoon, een 21-jarige Genkenaar, werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De 25-jarige bestuurder uit Genk raakte ook gewond.

Deinze 

Deinze ©  John De Vlieger

En ook op de E17 in Nazareth, ter hoogte van de afrit, raakte een wagen voor een nog onbekende reden van de weg. De auto belandde tegen een boom. Het gaat om drie twintigers met de Franse nationaliteit. Een vrouw overleed, een tweede raakte levensgevaarlijk gewond. Een derde inzittende, een man, liep lichte verwondingen op.

Zwaargewond en blikschade

Er waren ook heel wat chauffeurs die beschikken over een goede engelbewaarder. In Denderleeuw raakten drie personen vrijdagavond zwaargewond bij een zwaar ongeval op de Expresweg. Een jeep reed met hoge snelheid in op een landbouwvoertuig en ook een derde wagen deelde in de brokken.

In Haaltert raakten dan weer vijf wagens beschadigd toen een jongeman uit de bocht vloog. Hij ging zelf over kop maar overleefde de klap. Drie van de vijf wagens zijn klaar voor de schroothoop.

Opnieuw in Haaltert raakte zaterdagavond een bestuurder levensgevaarlijk gewond bij een ongeval op de Ninoofsesteenweg in Denderhoutem. Hij ging meermaals over de kop met zijn wagen en botste tegen de gevel van een huis. De bestuurder, een man van amper 18 jaar is in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan roekeloos rijgedrag zijn en een onaangepaste snelheid, meldde het parket van Oost-Vlaanderen nog.

In Ninove reed een zware pick-up nog in op een andere wagen. De pick-up reed vreemd genoeg nog 300 meter verder, met amper drie wielen. Niemand raakte hierbij gewond.

Jongvolwassenen

Vias merkte eenzelfde trend op in de ongevallencijfers van 2019. Er sterven weer meer jongvolwassenen in het verkeer. Vorig jaar lieten 98 personen tussen 18 en 24 jaar het leven bij een ongeval, tegenover 64 in 2018, een toename met 53 procent in één jaar.

De jongvolwassenen zijn daarmee goed voor 17 procent van alle verkeersdoden die in 2019 te betreuren waren in ons land. “En dat terwijl ze slechts 10 procent van de bevolking vertegenwoordigen”, zegt Benoit Godart van Vias, die de situatie “zorgwekkend” noemt.

Vias ziet onder andere een verklaring in het gsm-gebruik. “Omdat we zien dat ongevallen vaak te wijten zijn aan onoplettendheid, een banale kop-staartaanrijding bijvoorbeeld. Dus dan is er snel het vermoeden van gsm-gebruik.”

LEES OOK. Mobiliteitsexperts bevestigen na zwaar ongeval met spookrijder: pick-uptruck de gevaarlijkste wagen ooit

 (nba)

Meer over Vias

Video

Keuze van de redactie