Baas Gentse advocaten moet ontslag nemen omdat hij coronapremie aanvroeg

Baas Gentse advocaten moet ontslag nemen omdat hij coronapremie aanvroeg

Foto: rr/site Kristiaan Markey

Gent -

De stafhouder van de Gentse balie is opgestapt. De positie van Kristiaan Markey werd onhoudbaar nadat was uitgelekt dat hij als advocaat een hinderpremie van 3.000 euro heeft gekregen. Als stafhouder had hij de Gentse advocaten nochtans uitdrukkelijk gezegd om die níét aan te vragen.

Tijdens de coronacrisis konden zelfstandigen, onder wie advocaten, bij een inkomensval een hinderpremie van 3.000 euro aanvragen. Markey drong er als stafhouder bij zijn advocaten sterk op aan dat niet te doen. Maar uit gelekte informatie blijkt dat hij er zelf wel één heeft aangevraagd én gekregen.

Veel Gentse advocaten reageerden woedend op dat nieuws. Maandagochtend zou de positie van Markey ter sprake zijn gekomen op een speciale zitting van de Orde van Advocaten. Hij hield de eer aan zichzelf en nam – onder druk – ontslag. In een persbericht geeft Markey toe een inschattingsfout te hebben gemaakt en biedt daarvoor zijn excuses aan. Het bedrag stortte hij ondertussen terug.

Kristiaan Markey is al meer dan 35 jaar advocaat in Gent. In 2019 werd hij verkozen tot stafhouder van de Gentse balie, oftewel de ‘baas’ van de Gentse advocaten. Als iemand over de schreef ging, nam hij tuchtmaatregelen.

“Laten hem niet vallen”

Vicestafhouder Marnix Moerman neemt de rol van stafhouder op zich. “Dat schrijft ons reglement zo voor. Daardoor blijft de werking van onze instelling gegarandeerd.” Zijn oude positie wordt ingevuld door een oud-stafhouder.

Moerman laat weten dat de Orde van Advocaten Markey blijft steunen. “Als stafhouder moet je een morele autoriteit uitstralen. Die kwam in het gedrang en hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Door zijn beslissing heeft hij de imagoschade aan het ambt kunnen beperken. Hij gaat nu een zwarte periode tegemoet, maar wij laten hem niet vallen.”

Baas Gentse advocaten moet ontslag nemen omdat hij coronapremie aanvroeg
Foto: IF
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio