Tom Boonen is zwaar onder de indruk van Wout van Aert: “Het crosserke is eraf, hij is een duuratleet die gewoon niet plooit”

Tom Boonen is zwaar onder de indruk van Wout van Aert: “Het crosserke is eraf, hij is een duuratleet die gewoon niet plooit”

Foto: Photo News

Wout van Aert beleefde al een hectische driedaagse in de Tour de France. Meedoen voor een ritzege zag er nog niet in, maar de Kempenaar leverde al uitstekend werk voor de kopmannen bij Jumbo-Visma. Als winnaar van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Tom Boonen is onder de indruk van het seizoen tot nu toe van Van Aert.

LEES OOK. Opnieuw geen vlekkeloze Tourdag voor Wout van Aert: “Ik kon met veel kunst en vliegwerk recht blijven”

Boonen was maandagavond te gast bij Vive le Vélo, net als Tom Waes. “Ik heb op mijn knieën zitten wenen toen Tom wereldkampioen werd”, aldus de acteur. “Nu zat ik daar opnieuw, te roepen en tieren voor Wout van Aert. Een paar jaar geleden zei ik dat we nog veel van hem zouden gaan horen. Dat wordt een hele grote. Daarvoor moest je geen profeet zijn, maar toen was dat nog een veldrijder. Dat vergeten wij soms wel eens. Nu is hij een topcoureur.”

“Vorig jaar na zijn valpartij in de Tour heeft Wout een reset gedaan”, vulde Boonen aan. “Daarna was er corona. Hij heeft die extra tijd supergoed kunnen gebruiken om op tijd klaar te geraken. Het was een beetje een samenloop van omstandigheden die negatief is begonnen, maar die hem gewoon goed heeft gedaan. Hij leunde al echt tegen het niveau aan toen hij viel, maar nu is dat laatste beetje crosserke eruit gegaan. Hij is een duuratleet geworden die nooit plooit. Hij plooit gewoon niet.”

Boonen nam het voorbeeld van Milaan-Sanremo. “Als je kijkt naar de Poggio. Oké, Alaphilippe vergaloppeerde zich wel wat. Maar Wout weet dat hij zwaarder is, het vermogen wel heeft maar niet mee kan met zo’n mannen die te hard flitsen. Hij rijdt er dan gewoon naartoe in de afdaling en toen wist ik al: het gaat voor hem zijn vandaag. Wout heeft een heel koele manier van rijden. Dat is iets dat ik nog niet bij hem gezien had. Hij heeft zoveel zelfvertrouwen en straalt dat ook uit. De Strade Bianche had hij al gewonnen nog voor ze aan de finish waren, op 20 kilometer van de streep. Psychologisch is hij heel sterk en dat hadden we nog niet gezien.”

LEES OOK. Wout van Aert doet op zijn 25ste wat andere grootheden nooit konden: “Dit is het eerste van veel Monumenten” (+)

Corrigeer