Tom Boonen dacht écht na over een comeback in het peloton: “Dat is stom begonnen en in één keer was de bal aan het rollen”

Tom Boonen dacht écht na over een comeback in het peloton: “Dat is stom begonnen en in één keer was de bal aan het rollen”

Foto: BELGA

Tom Boonen dacht er wel degelijk over na om volgend seizoen opnieuw te gaan koersen. ‘Tornado Tom’ dacht na over een comeback, maar toen sloeg het coronavirus toe. “Er waren concrete plannen”, zei Boonen in Vive le Vélo.

LEES OOK. Tom Boonen is zwaar onder de indruk van Wout van Aert: “Het crosserke is eraf, hij is een duuratleet die gewoon niet plooit”

De ex-wereldkampioen analyseerde in het Een-programma de sprint van maandag, waarbij Caleb Ewan won en Edward Theuns op een zesde plek eindigde. Boonen was niet meteen onder de indruk van de tactiek van de sprinter van Lotto-Soudal.

“De tactiek van Ewan is er eentje die zelden werkt”, aldus Boonen. “Toen hij zich net liet uitzakken, passeerde er een treintje rechts die de deur eigenlijk dicht deed. Dan ben je overgelaten aan de goden. Dan mag je nog zo goed kunnen sturen als je wil, het moet dan terug open gaan. Dat hoort er natuurlijk bij maar het is geen sprint die je elke keer kan doen. Hij zat nu een volledig sprint uit de wind, tot op 20 meter van de finish. Dan kan je een ongelooflijke snelheid maken.”

LEES OOK. Is Caleb Ewan een skiër? Indrukwekkende maar risicovolle slalom van ‘Pocket Rocket’ in de Tour doet monden openvallen

Tom Boonen dacht écht na over een comeback in het peloton: “Dat is stom begonnen en in één keer was de bal aan het rollen”
Foto: BELGA

Dé comeback

Ook bij de tactiek van Trek-Segafredo, om op verschillende paarden te gokken (Theuns, Mads Pedersen of Jasper Stuyven), stelde Boonen zich vragen. “Dat werkt niet”, zei hij. Waarop presentator Karl Vannieuwkerke vroeg of ‘Tornado Tom’ geen ploegleider wil worden.

“Zeg nooit nooit hé, maar het staat nog niet op mijn to-do-lijstje”, was het antwoord. En die comeback als renner, wat was daar nu eigenlijk van aan?

“Het was niet om de pers op stang te jagen. Helemaal niet”, lachte Boonen. “Dat is eigenlijk heel stom gekomen. Ik had er toen nog niet bij stilgestaan dat ik een comeback zou kunnen of willen maken. Dan zijn er een aantal zaken geweest, waarover ik nog niet te veel kan zeggen. Maar ineens waren er een paar die zeiden: als je toch terug gaat trainen, waarom maak je dan geen comeback en dan koersen we nog een jaar. En in één keer was de bal aan het rollen en waren er al concrete plannen. De gesprekken waren aan het bollen.”

Boonen was naar eigen zeggen wel getriggerd. “Niet zozeer om terug te koersen, maar wel omdat ik me afvroeg van hoe moeilijk of makkelijk zou dat zijn om terug (op z’n 40ste, red.) op dat niveau te komen? Misschien wil ik dat wel doen, dacht ik. Maar toen was het half maart en corona, en is dat allemaal stilgevallen. Ik fiets ook nog heel weinig nu, ik sport wel heel veel. Maar ik heb een paar jaar een reset gehad, volledig weg van de sport. Dan krijg je ook een frissere kijk of zo op die sport. Dus ik vroeg me wel af van, wat voor cocktail zou er uit de bus gaan komen? Dus volgend jaar in Parijs-Roubaix, het had gekund”, aldus de Balenaar.

Corrigeer