Wout van Aert reed “ongepland” de ziel uit z’n lijf voor zijn kopmannen, die hem bewieroken: “Hij is in de vorm van z’n leven”

Wout van Aert reed “ongepland” de ziel uit z’n lijf voor zijn kopmannen, die hem bewieroken: “Hij is in de vorm van z’n leven”

Foto: Photo News

De topvorm van Wout van Aert houdt niet op. Tot op minder dan twee kilometer van de finish in de vierde rit van de Tour de France mende hij de groep der favorieten op de slotklim naar Orcières-Merlette. Al was dat aanvankelijk niet het plan, zo zei de renner van Jumbo-Visma na afloop van de rit die gewonnen werd door zijn kopman Primoz Roglic.

LEES OOK. Primoz Roglic deelt eerste tikje uit na machtige sprint bergop en topwerk van Wout van Aert

“Het is heel leuk dat Primoz het afmaakt en boni’s pakt”, aldus een hijgende Van Aert. “Ons doel is geslaagd. We wilden met Tom (Dumoulin, red.) en Primoz vandaag vooraan eindigen, maar als we voor de ritzege konden gaan dan gingen we dat zeker meepakken. Quick-Step heeft de hele dag achtervolgd en op de laatste beklimming moesten wij er gewoon vol voor gaan. Dat ik heel diep ben gegaan? Niet dieper als anders wanneer ik volle bak ga. Al leek dat misschien zo. Het geeft natuurlijk vertrouwen als je iemand met zo’n eindschot hebt, dan kan je zelf meer geven.”

Maar de tactiek van Jumbo-Visma moest wel nog omgegooid worden. “Het was niet afgesproken dat ik zolang meeging”, gaf Van Aert toe. “Het was de bedoeling dat Bennett en Kuss de kopmannen zouden bijstaan bergop, maar ik zat bij het begin van de klim vooraan terwijl de rest niet echt te zien was. Die twee hebben het altijd wat lastiger met positioneren. Het zou dus niet goed geweest zijn om Primoz en Tom alleen te laten. Kuss is nog wel gekomen, maar ik zag hem in het begin niet. Dan heb ik de beslissing genomen om bij Tom en Primoz te blijven. Toen Jungels en Nieve waren uitgereden, hadden wij er baat bij om het tempo erin te houden zodat er geen aanvallen kwamen. Het sprak voor zich om het zo aan te pakken. We wilden vermijden dat het te hectisch werd en ik voelde dat ik nog een paar minuten de benen had om een hoog tempo te rijden.”

Wout van Aert reed “ongepland” de ziel uit z’n lijf voor zijn kopmannen, die hem bewieroken: “Hij is in de vorm van z’n leven”
Foto: REUTERS

500 watt

Van Aert deed heel wat collega’s pijn bergop. “Ik hoop dat het hard ging”, lachte hij. “Hoe ik zo’n streep aanpak? Op gevoel en wattage. Ik wist dat ik die nog een paar minuten kon volhouden en werd ook vanuit de radio gestuurd. Welke wattage? Voor mijn gewicht nooit onder de 450 watt en nu meer rond de 500 watt. Dat is ook maar voor enkele minuten en waarom ik op 1,5 kilometer van de finish volledig klaar ben. Dan moet je die streep vroeger trekken en dat lukte prima.”

De winnaar van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo voelt zich dan ook al een hele tijd goed. “Sinds de herstart al. Alles heeft ook al meegezeten tot nu toe. In de Tour heb ik me nog niet kunnen laten zien zoals ervoor, maar dat hoeft ook niet. We zijn content hoe het gaat tot nu toe. Primoz bewijst keer op keer waarom niemand graag met hem naar de finish gaat en met Tom hebben we ook iemand voor het lange werk. Onze kopmannen zijn dus complementair.”

Dumoulin verloor geen tijd op de slotklim en was daar heel blij mee. De Nederlander had ook wel wat lof voor Van Aert. “Hij is gewoon supergoed”, aldus Dumoulin. “Wout is in de vorm van z’n leven. Hij heeft zo’n enorme grote motor, echt indrukwekkend om te zien.”

Ook Roglic zelf was onder de indruk van onze landgenoot. “De hele ploeg presteert heel sterk. Ook Wout. Zijn resultaten zeggen hoe goed hij wel is. Het is een groot plezier om zo’n sterke renner in de ploeg te hebben. Als hij volle gas gaat, ziet iedereen af”, zei de Sloveen na zijn ritzege.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.