Regering van academici en ambtenaren krijgt vertrouwen in Tunesië

Regering van academici en ambtenaren krijgt vertrouwen in Tunesië

Premier Hichem Mechichi. Foto: AFP

Het Tunesische parlement heeft dinsdag na een zitting van ongeveer 15 uur een nieuwe regering van technocraten onder leiding van premier Hichem Mechichi groen licht gegeven. Die kreeg 134 van de 217 stemmen achter zich, nadat de twee grote partijen, Qalb Tounes (Hart van Tunesië) en het islamitisch-conservatieve Ennahda, overeengekomen waren om de regering te steunen.

Na het aftreden in juli van de vorige eerste minister, Elyes Fakhfakh, die moest opstappen na beschuldigingen over belangenvermenging, stelde president Kais Saied de partijloze minister van Binnenlandse Zaken Mechichi aan om een nieuwe regering te vormen. Diens ploeg bestaat vooral uit ambtenaren, bestuurders en academici en zal zoeken naar “onconventionele en innovatieve oplossingen”, aldus de nieuwe premier.

Het gaat al om de derde regering in Tunesië sinds het huidige parlement in oktober vorig jaar werd verkozen. Bij de parlementsverkiezingen werden de gevestigde partijen afgestraft, met een gefragmenteerd parlement als resultaat.

Tunesië kampt met grote economische problemen. Volgens officiële cijfers lijdt ongeveer 40 procent van de bevolking aan armoede, terwijl de jeugdwerkloosheid in het Noord-Afrikaanse land bijzonder hoog is.

Regering van academici en ambtenaren krijgt vertrouwen in Tunesië
Foto: AP
Corrigeer

MEER NIEUWS